Ивелина Атанасова-Генчев за жените в технологиите и лидерството, с едно голямо BRAVO!

Ивелина Атанасова-Генчев за жените в технологиите и лидерството, с едно голямо BRAVO!

Как Ивелина се оказа в дигиталния бранш? Разкажи за пътя си?

Когато разказвам историята за „Ива в дигиталния бранш“ винаги се чувствам като „Алиса в страната на чудесата“. И аз и ти сме израснали в едни други времена, когато компютрите, интернет и технологиите влязоха в живота ни и ние помним света и преди тях, помним как търсехме книги по каталог в библиотека, чакахме да се освободи дуплекса, за да използваме телефона и как съседите чукаха по стената, защото държим линията заета с дайлъп връзката на интернет. Та, дигиталният бранш на мен ми се случи, не съм планирала да се озова в него.


Купих първият си собствен лаптоп на 24 годишна възраст, можеш ли да повярваш?! И бях обсебена от него, буквално. Започнах собствен блог, посветен на маркетинга и онлайн комуникациите и поглъщах жадно всичко, което откриех в мрежата на тема „интернет“ и „интернет маркетинг“. После „дойдоха“ социалните мрежи и Facebook. Интернет ентусиастите се обединихме в общности. Започнаха да се организират конференции и уъркшопи. В университета, където по онова време водех лекции по маркетинг, все още вярваха, че „интернет е за забавление“ и ще отмине, та дигиталният маркетинг беше „чужда дума“ в държавното образование. Достъп до него даваха или допълнителните курсове, организирани от малкото хора, които го практикуваха или от книги, преведени от английски поне с 5-годишно закъснение спрямо издаването им в САЩ.

Към 2024 година изглежда абсурдно, но преди 20 години, хората които се занимавахме и знаехме какво точно е „дигитален маркетинг“ се брояхме на пръсти и се познавахме поименно. За себе си, аз избрах трънливия път на предприемача. Не можех да приема, че ще се нарека „специалист“ или „консултант“ и ще „харча“, буквално, парите на клиент, за да се уча как се прави дигитален маркетинг, какво работи и какво не. За мен това не е етично и е един от принципите, които отстоявам и до днес – не се притеснявам да кажа, че не разбирам от всичко и не коментирам и не консултирам по теми, които сама не съм преодоляла. Ето защо започнах да експериментирам и тествам различни хипотези, развивайки собствени бизнес проекти.

Стартирах и фалирах няколко бизнеса, преди да имам самочувствието да се нарека консултант и да започна да преподавам. Та, в този ред на мисли, моята история и присъствието ми в дигиталния бранш е отражение на личното ми любопитство и успехът на собствените ми проекти и бизнес. Също като теб, аз станах първо предприемач и едва след това се превърнах в бизнес консултант, автор и маркетинг експерт, което и до днес ми дава свободата да избирам клиентите, които консултирам и да работя по проекти, в които вярвам с цялата си душа.

Инициативата Women In Tech & Leadership – има ли място за момичета в технологиите?

Кажи на една жена, че не може да направи нещо и я гледай как променя света.
Women In Tech & Leadership е естествено отражение на развитието на технологичния бранш през всички тези години и пътят, които всички ние момичетата в бранша извървяхме.

Често споделям една снимка, от първите Facebook конференции, на която лектори са всички прекрасни момчета в бранша и аз. Десет мъже лектори и една жена. Абсурдно е, но това беше бранша преди 20 години. Дамите се брояхме на пръстите на двете ми ръце, а по време на среща с клиент, отделяхме повече време и внимание да обясняваме „защо“ е важно бизнесът да има уеб сайт, да присъства в социалните мрежи и да инвестира в дигиталната си трансформация, а не „какво“ всъщност ще направим и „колко“ ще струва услугата ни.

Всички тези еднотипни разговори ме превърнаха в обучител в някакъв момент, също като теб, но истината е, че без тях и без всички инициативи, проекти и каузи, които сме подкрепяли през годините, нямаше да сме в състояние да наблюдаваме толкова много жени в технологичния сектор в момента в страната ни.

Вярвам, че жените, особено при полово доминирани активности, имат нужда от ролеви модели, за да повярват в себе си и да се заявят. И именно това е ролята на Women In Tech & Leadership – да насърчи равенството между половете, равен достъп до ресурси и образование и равни възможности в STEAM и предприемачеството, като изгради общност на еднаквомислещи.

И като жени, с опит в индустрията и образованието, беше естествено да се борим това да се постигне посредством:

  • Образованието и всички курсове, обучения и менторски програми, които предлагаме за общността, с цел да подкрепим развитието на лидерските умения на жените, които от своя страна допринасят за тяхното икономическо овластяване.
  • Подкрепата на бизнес лидерите и иноваторите, която оказваме, като се ангажираме да популяризираме ролеви модели и оказваме подкрепа на жените лидери, чрез достъп до ресурси и общност.
  • Насърчаваме равенството между половете, като съдействаме за популяризирането на добри практики и работодателски политики, които насърчават равенството между половете и равните възможности на работното място.

За мен, за теб, това е начин на живот. И двете сме част от технологичния сектор повече от 25 години, та ако някой ми каже, че „жените нямат място там“, ще се радвам да се опита да обори всички проекти, награди и успехи, които сме защитили през годините.
За мен делата са по-силни от всички празнословия и затова Women In Tech & Leadership е толкова личен и емоционален проект и го наричам „движение“, а не „организация“, „асоциация“ или друга дружествена форма на обединение.

С кои свои качества жените са наистина силни в технологиите?

Всъщност онова, което наистина има значение не е „кои“ и „как“, а това, че жените и мъжете мислят различно, реагират различно, носят различна енергия и поглед към света. И когато се обединят, вместо да се противопоставят, те създават нещо много по-ценно, цялостно и красиво.

Вярвам в равноправието между половете не като стремеж да правим едни и същи неща, а в сетивността и осъзнаването, че заедно сме много повече. Когато уважаваме различията си, ние сме в състояние да се възползваме от тях и да ги надградим.

Иначе, вярвам че жените са много по-интуитивни, умеят да създават устойчивост, етични са, емпатични са и се грижат добре не само за екипите си, но и за обществото като цяло, умеят да виждат „голямата картинка“ и да вникват в детайлите. Докато мъжете са по-бързи, по-категорични, обичат да се състезават и могат да изведат бизнеса на лидерска позиция по естествен за тях начин, отдава им се да задават посока и темп на растеж и да го поддържат, преговарят много по- естествено и не се притесняват да заявят позицията и границите си.

Малко повече за Манифеста за равенство?

Манифестът за равноправие на работното място „Равни в живота, равни на работа“ има за цел да се противопостави на т.нар. „скрита дискриминация“ на работното място, за която рядко се говори, но съществува и оказва влияние при подбора на екипа, върху заплащането и дори промотирането на позиции.
И първата стъпка е да признаем, че (скритата) дискриминация съществува, защото макар всички да предпочитаме да живеем в света на феите и джуджетата, където всичко е идеално, животът показва, че не е.

Признаването на дискриминацията на работното място е от съществено значение за създаването на инклузивна и справедлива работна среда.

  • Ако имат двама кандидати със сходни умения и характеристики под 30-годишна възраст, масово работодателите ще предпочетат мъжа, с оглед бъдеща и потенциална бременност на момичета.
  • При публичните компании, масово Борда на директорите се представлява от мъже – и за това не са нужни статистики, отворете сайтовете на пет публични компании на случаен принцип и ще се уверите.
  • C-level лидерските позиции в корпоративния сектор са заети основно от мъже, опитайте се да назовете пет жени – изпълнителен директор на компания и ще се убедите;
  • Startup средите – колко жени, познавате които са собственици на глобален и успешен бранд. Защо? Защото според световните статистики, едва 1% от инвестициите на венчър фондовете са инвестирани в компании, основани от жени.

И не, тук няма виновни или невинни. С този манифест искаме да обърнем внимание на това, че дискриминацията съществува. Осъзната или не. И тя може да приеме много форми, от неравно третиране на база раса, пол, възраст, увреждане до унизителни коментари, сексистки коментари и дори получаване на неравно заплащане за същата работа.

Когато сме готови да говорим по темата открито, като общество, ще бъдем готови и
да направим първите крачки към промяната. Вярвам, че работодателите, които са подписали и подкрепили манифеста на Women In Tech & Leadership като работодател,  не просто популяризират инклузивните политики и добри практики на работното място, но и реално допринасят за едно по–равноправно и иновативно общество, от което печелим всички. „Дела трябват, а не думи,“ е казал Левски и не мога да не се сетя за тази негова ключова фраза, когато коментираме една от най-горещите социални теми на десетилетието.

Какво планирате за месец май и кой е поканен да се включи?

През месец май ще организираме едно от най-мащабните инициативи, които Women In Tech & Leadership е организирала някога – едноседмичен маратон, посветен на женското лидерство и предприемачество , с което сбъдвам и една своя лична мечта, a именно да спомогна за икономическото овластяване на жените чрез информационно комуникационните технологии и достъп до качествено образование, като превенция срещи домашното насилието над жени в страната.
Това е кауза, която е много лична до мен и собствената ми история, но повече по темата ще разкажа по време на маратона.
Онова, което читателите трябва да знаят е, че участието в маратона е БЕЗПЛАТНО, благодарение на партньорската подкрепа на Sarita, хранителнатадобавка на на WeDo в подкрепа на нормалната функция на щитовидната жлеза при хипотирeоидни състояния.
Маратонът ще се излъчва на живо и предлага възможност за участие на място благодарение на подкрепата на Launchee, които ще бъдат наш домакин и партньор.
Единственото условие за желаещите да се включат е да се присъединят и да станат членове на общността на Women In Tech & Leadership, тъй като всички събития и инициативи, които организираме са запазени единствено и ексклузивно за общността.


Какво да очакват участниците в маратона?

3 дни „Майсторски класове“ или общо около 18 часа теория, посветена на „Методът BRAVO“, с чиято помощ ще изградят лична и бизнес марка за милиони, която да бъде успешна по целия свят.

  • Срещи с успели жени – предприемачи, които ще разкажат за своя път и ще споделят уроците и опита си с аудиторията.
  • Подаръци за участниците на живо.
  • Работни материали за ефективна работа по „Метода BRAVO”.

За онези, които ще попитат „кой е този метод BRAVO”, трябва споделя, че това е моята авторска методология на работа, с чиято помощ съм помогнала на над 800 предприемачи и стартиращи компании по целия свят да изградят и развият бизнеса си. В резултат от близо 25 години работа, преди шест месеца на пазара излезе първата ми книга, озаглавена „Методът BRAVO – маркетинг мастърклас“ и допълващата я бизнес коучинг програма „Скритият Ключ на Метода BRAVO” и макар книгата и коучинг програмата вече да достигнаха до над 600 читатели и да бяха представени в рамките на TEDx, някак у мен остава усещането, че бих могла да достигна до още жени и да бъда още по-полезна. Надявам се с този маратон да промени живота на хиляди.
Програмата е достъпна в сайта на Women In Tech & Leadership, а записванията са отворени до 20 май. Датите на маратона са 27-31.05.2024, в онлайн и присъствен формат – https://women-in-tech.bg/calendar/

Пожеланието на Ива към всички, прочели това интервю?

„Да бъдат безразсъдни в мечтите си.“

Вярвам, че всичко е възможно, но също така вярвам, че можем да постигнем само онова, което сами си позволим и което вярваме, че е възможно. Затова винаги на всеки пожелавам от все сърце, да мечтае с размах и да не слага сам прът в колелата си.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close