Подкастът Urban Stories и Коко и Анна Стоянови

Подкастът Urban Stories и Коко и Анна Стоянови

Поредицата ни срещи с хора, създаващи подкасти продължава с този разговор с Коко и Анна Стоянови, познати с подкаста на People of PlovdivUrban Stories from Plovdiv

Как дойде идеята за подкаста People of Plovdiv и как се разви този подкаст във времето?

Много хора не са наясно, че подкастите не са нещо ново. Всъщност те са стари почти колкото Интернет. Но както се казва, за всяко нещо си има време и място. Подкастите станаха нещо наистина популярно, едва преди около десетина години. В България за добро или за лошо закъсняваме с около 5-10 години. И така у нас тази вълна дойде едва преди 2-3 години.

Не че ние в People of Plovdiv се водим по това, кое е модерно и кое не, но решихме, че е време и ние да имаме подкаст, в който да каним и разговаряме със стойностни и интересни хора, които познаваме.

Нарекохме нашия подкаст, Urban Stories, защото хората, които каним разказват своите градски истории. Споделят техния житейски опит, който с наша помощ достига до стотици хиляди хора.

За наше голямо съжаление световната истерия с Ковид 19 ни удари силна спирачка на записите на нови епизоди. Разбира се, не само при нас е така, но социалната изолация и страхът на хората да се срещат помежду си, направи невъзможно да се записват подкасти както преди. Знаем, че записите могат да се случват и от разстояние и дори планирахме такива епизоди, но в крайна сметка се отказахме от тази идея, защото живият контакт с нашите гости е важен за нас. Едно е да говориш с някой по Skype и съвсем друго е той да стои пред теб. Никаква виртуална среда няма и не може да замени усещането за това някой да стои срещу теб, да го виждаш и да усещаш енергията му.

А и когато се намирате заедно на едно място, това създава съвсем друга нагласа и за двете страни, вместо да сте затворени по отделно в две стаи на километри един от друг.

Щастливи сме, че нещата се нормализират и скоро вече няма да има нито мерки, нито този кофти вирус и всичко ще се върнем към нормален начин на живот и работа. Убедени сме в това. В тази връзка ние вече подготвяме няколко нови епизода на Urban Stories.

Анна и Коко Стоянови от Urban Stories / People of Plovdiv

Кои бяха най-трудните елементи от създаването му? И тези, които бяха най-забавни за Вас?

Като технологичен ентусиаст, не ми беше никак трудно да се подготвя за стартирането на подкаста на People of Plovdiv. С малка справка в Google за най-подходящите платформи за хостване на подкаст, вече бях избрал Anchor за нашата платформа за разпространение на подкасти.

Всяко начало е опит и грешка. Не се срамувам да кажа, че в началото като абсолютен новак в аудио продукциите, не бях наясно какво трябва да правя, за да постигна качествен резултат. Първият епизод на Urban Stories от People of Plovdiv, беше записан с моя iPhone в хола на дивана. С Ани просто седнахме и си включихме Voice Memos и започнахме да разговаряме.

Но за един качествен аудио запис се изискват качествени микрофони и помещение са подходяща акустика.

Използвахме опита на наши познати, завършили аудио инженерство, за да ни насочат към типове и марки микрофони, подходящи за запис на подкаст. С изненада открихме, че съществуват три типа микрофони – Кардиоидни микрофони, Супер / хипер кардиоидни микрофони и Многопосочни микрофони. След това дойде време и за типоевте аудио интерфейси и тяхното значение за по-качествен звук. Така решихме да инвестираме в по-подходящо аудио оборудване и резултатите веднага се усетиха. Нямаше как да подминем и частта с обработката на “суровите” файлове, чрез подходящ софтуер.
През 2021 не спряхме да инвестираме в бъдещето на подкаста и изобщо нашите проекти и сме изключително щастливи, че успяхме да проектираме и построим собствено студио. Оборудвахме го с всичко, което ни е нужно и сега си имаме прекрасно местенце за запис на аудио и видео подкасти.

Целият процес на запис на подкасти е забавен, защото ние не сме аудио инженери, нито професионални радио водещи и всеки нов епизод е свързан със смешни ситуации като бъркане на думи, разсмиване, гафове и какво ли още не. Но продължаваме да се учим и да ставаме по-добри. За да станеш професионалист се изисква отдаденост и постоянство. А ние имаме и двете.

Представете екипа, с който работихте?

Екипът на People of Plovdiv през годините е бил различен. В основата винаги съм бил аз (Коко Стоянов) и различни хора са ми помагали и с работа и със съвети за всякакви проекти. Разбира се, страницата е фотографски проект и всички хора преминали през екипа са били фотографи, или видеографи, които са правили клипове. Но при подкастите сме само двама. Аз и моята партньорка в живота, Ани. Двамата вземаме решения за гости, теми и кога да направим нов епизод.

Като човек свързан със социалните мрежи, според Вас с какво се отличават подкастите и как допълват с другите ви канали?

Най-привлекателната страна на подкастите за мен е възможността да ги консумираш навсякъде, лесно, без лимит и без шефове на главата. Възприемането на видео и аудио е много по естествен начин за възприемане на информация. Затова аудио и видео подкастите са толкова популярни днес.

Всъщност, ако трябва да направим анализ, то бумът на подкастите може да се обясни с няколко прости факта.

Днес, за разлика от преди 10-15 години, хората масово носят в джобовете си смартфони, способни да направят почти всичко, което може един настолен компютър. Освен това, 4G мрежите, отключиха възможността да стриймваш всякакво съдържание, където и да се намираш. Да не говорим, какво ще направят 5G мрежите.

Хората се освободиха от нуждата да свалят дадено съдържание на компютрите си, след това да го качват на умните си устройства и да го слушат / гледат, когато са в движение.

За всяко нещо си има време и място. Всички нужни фактори бяха на лице и затова днес подкастите са предпочитан начин за консумиране на онлайн съдържание. И това няма да се промени скоро. Хората живеят все по забързано и се налага да правим няколко неща едновременно. Какво по-удобно от това да сложиш слушалки и пътувайки до работа, или излежавайки се на някое приятно място да слушаш нещо интересно от милионите подкасти в Интернет.

Ако някой иска сега да стартира подкаст – какво бихте препоръчал?

Бихме му препоръчали просто да стартира подкаст. Това е. Да го направи. Ще има грешки, ще е трудно в началото, но му обещаваме, че това ще му доведе само ползи. Ще натрупа знания и опит, които неминуемо ще му помогнат да успее в живота.

Всичко се движи и се развива. Движете се, създавайте, учете се. Хората, които ще срещнете по пътя си ще разширят кръгозора ви. Бъдете смели, бъдете постоянни и не се отказвайте от мечтите си.

П.С. Един от любимите ни подкаст епизоди, които бихме препоръчали на всички е Long Distance 1 и 2 от REPLY ALL

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close