Подкастът Виктория и Петър Георгиев

Подкастът Виктория и Петър Георгиев

В поредицата ни с препоръчани подкасти на български език днес срещата ни е със създателя на „Виктория“ – Петър Георгиев. „Виктория“ е футболен подкаст, но е от много малкото у нас, създавани във формат документалистика и със сигурност може да е интересен на широк кръг от хора и си заслушава да послушате, ако още не сте.

Разкажи как дойде идеята за „Виктория“ и как стартира подкаста.

През есента на 2018 попаднах на любопитна лекция на американски журналист в университета в щата Мисури. Журналистът разказваше за успеха на новата си книга и за това как е преодолял срамежливостта си, преди да започне да пише.

След лекцията му споделих, че имам огромно желание да създам първия документален футболен подкаст в България, където хората дори не знаят какво е подкаст. Той ме окуражи да последвам инстинкта си и да действам. Доверих му се и до днес съм благодарен за този съвет.

Няколко седмици по-късно беше 25-годишнината от легендарния гол на Емил Костадинов срещу Франция. Исках да разкажа историята от друг ъгъл, като попитам една дузина българи къде са били в този момент. Така се роди първият епизод на “Виктория”.


А днес – три години по-късно къде е „Виктория“ и къде е Петър спрямо подкастите и своя подкаст?

Въпреки че започна като футболно предаване, “Виктория” все по-малко се занимава ексклузивно с футбол и все повече търси връзката между футбола и други феномени. Опитвам се да разбера обществото и света по-добре чрез футбола и да предам тези поуки и преживявания на слушателите си. Това е неизчерпаем извор на истории и винаги съм любопитен да открия къде ще ме отведе.

Що се отнася до подкастите като цяло, слушам предавания като The Daily, Radiolab, Fresh Air и Rough Translation. От българските основно следя Градски детектив, Говори Интернет, InСтории, Свръхчовекът и Непримиримите.

Имаш ли любим епизод и/или любопитна нестандартна случка около създаването на „Виктория“?

Зад всеки епизод има история, която ме зарежда да започна следващия. Но никога няма да забравя как записвах първия си материал през ноември 2018. Живеех в шумно студентско общежитие със скърцащ под. В отчаян опит да изолирам част от помещението построих кула от маса, стол и лампа, които покрих с два чаршафа и одеало. После се шмугнах вътре да записвам и след пет минути осъзнах, че съм построил домашна сауна. В крайна сметка обаче звукът беше приличен, така че останах доволен.

Един от любимите ми епизоди е последният, посветен на странния футболен мач между България и Испания на Антарктида през 2006. Обичам да се връщам и към материалите за Георги Аспарухов-Гунди, футболния отбор на село Вълкосел, както и абсурдната история на фалшивия футболист Карлос Кайзер.

Как се готвиш, как създаваш епизод? Колко време отнема? Как записваш?

Преди началото на всеки сезон избирам тема на предстоящите епизоди или някакъв обединяващ фактор. Първият сезон беше хаотичен. Във втория исках да разкажа истории от различни части на света. В третия сезон ще обърна внимание на пресечните точки между футбола и други аспекти от живота ни – обществото, храната, музиката, религията, науката. 

Създаването на материалите е бавен процес. След като избера тема, обикновено търся събеседници. После разговарям с тях, преслушвам интервютата и пиша сценарий. Записвам вкъщи – превърнах част от гардероба си в доста аматьорско студио. После обработвам и публикувам репортажите. В общия случай отнема между 4-6 седмици на епизод, тъй като времето ми е силно ограничено.


Кое е най-важното в този процес за теб?

Търпението и постоянството са ключови. Но най-важна е любовта към самото предаване и историите, които искам да разкажа. Това е моят двигател.

Какво още липсва в българската подкаст сцена най-вече за момента, според теб?

Наблюденията ми са, че у нас има огромно пренасищане на едно и също съдържание от типа “ток-шоу”. Интервютата с преуспяващи бизнесмени, мотивационни говорители и експерти се превърнаха в клише. Наред с това, повечето подкасти се състоят от група приятели, която обсъжда някаква тема, без да има концепция какво точно иска да каже или какъв е смисълът от този разговор. Прави ми лошо впечатление, че водещите дори не се изслушват и изчакват, докато говорят в ефир, а качеството на звука и обработката остава изключително ниско при повечето предавания.

Вярвам, че най-общо казано имаме нужда от истории – завладяващи, добре разказани и представени на аудиторията с грижа и усилия. Не мисля, че ще продължаваме да търсим сюжети за богати предприемачи. По-скоро си представям да се обърнем към по-човешки преживявания, които ни носят уроци как да се справяме с болката и травмата от пандемията и други ежедневни предизвикателства.

И какво очакваш да се случи тук, в България, около подкастите през 2022 и близко бъдеще?

Количеството подкасти в България расте експоненциално през последните три-четири години, така че очаквам тази тенденция да продължи. Модерно е всеки да има подкаст. Друг е въпросът дали този подкаст е качествен, дали носи някаква стойност или създателят просто иска публичност и платформа. 

Не се съмнявам, че тази тенденция ще продължи. През 2022 подкастите ще станат още по-разпространени като начин на изразяване. Не вярвам някога да достигнат популярността на YouTube, но очаквам все повече хора да експериментират с микрофони. Предполагам, че ще видим и повече големи традиционни медии, включително телевизии като БНТ, БТВ и Нова, които да развиват подкаст проекти. Според мен обаче тези проекти биха били обречени на посредственост, ако телевизионното съдържание просто е адаптирано в аудио формат. Това не е достатъчно. Следващата стъпка е да се инвестират време и средства в истории, разработени специално за подкаст жанра, следващи примера на западни продукции като Serial, This American Life, Radiolab и т.н.

Ако някой сега обмисля да започне да прави подкаст – какво би го посъветвал?

Да бъде смел и оригинален. Да не прави това, което правят останалите, а да следва страстта си. Ако имаш огромно любопитство към дизайна на микровълновите фурни или плетените пуловери, направи предаване за това. Може би няма да те слушат сто хиляди души, но ще изградиш лоялна аудитория и общество от себеподобни. Това е далеч по-ценно и се отплаща в дългосрочен план.

Можете да следите подкаста „Виктория“ във всички популярни подкаст платформи, както и на сайта „Виктория – Документален подкаст за героите, променили футбола завинаги“.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close