СмарТест и Александър Попов за повече умни технологии в образованието

СмарТест и Александър Попов за повече умни технологии в образованието

Александър Попов е от тези отдадени на работата си, спокойни, усмихнати и работливи хора, които не се срещат често. Прие поканата за този разговор за образованието и как да е по-умно, как технологиите да не пречат, а да помагат на учителите, за проекта СмарТест и се получи симпатично, заповядайте.

Как дойде идеята и как се роди СмарТест?

Идеята се роди още когато бях в гимназията. От тогава се занимавам с програмиране и един учител поиска да му създам програма,

която автоматично създава тест от банка с въпроси. След като ученик реши теста, програмата му показва оценка, верните и грешните отговори.

След като завърших гимназия и бакалавър „Компютърни науки“ в Манчестър, Великобритания, се върнах в България и започнах да работя в София. Бързо осъзнах, че по време на работа нямах възможност да създавам интересни и креативни продукти и реших да работя върху собствен проект през свободното си време. Тогава се сетих за програмата, която написах в гимназията, и реших да я направя на онлайн платформа. Идеята беше, че ако е полезна на един учител, вероятно ще е полезна и на други. В продължение на 5 години я разработвах в свободното си време, като постоянно получавах обратна връзка от учители как да се подобри. Преди две години реших да напусна работа и да се занимавам изцяло със СмарТест.

Кои са основните потребители на сайта и с какво СмарТест им помага?

СмарТест се използва от учители и ученици, като главната идея е да спестим време на учителите от създаване и проверяване на тестове, за да имат повече време за по-важните части от работата им.

Друг наш основен приоритет е да намалим преписването в училище. Така тестовете стават по-справедливи, учителите имат по-реална представа за знанията на учениците и знаят върху кого да наблегнат и върху какво.

СмарТест помага и на учениците, като дава възможност безплатно и без регистрация да решават тестове и да проверят и надграждат знанията си.

Има ли място за използване на изкуствен интелект в образованието?

Да, например в СмарТест учители използват изкуствен интелект (ИИ) за създаване на тестове. Вместо да измислят въпроси и да ги въвеждат ръчно, могат да зададат тема или урок на ИИ и той автоматично да създаде въпросите. Така те спестяват време и черпят идеи за интересни и креативни въпроси.

Работим и за използване на ИИ за автоматично оценяване на въпроси с отворен отговор.

А кои са основните предизвикателства пред един създател на умно решение за класната стая?

Най-голямото предизвикателство е, че има силна конкуренция. Google и Microsoft имат подобни платформи и на практика неограничен бюджет да ги развиват. Друг минус е, че учителите са претоварени с най-различни продукти, които да изучават, и понякога са скептични към нови предложения. Но положителното е, че ако искаш да изберат теб, трябва да иновираш и да предлагаш решения, които са наистина полезни. Целта на СмарТест не е да е поредната платформа за тестове, а последната.

Как си представяш образованието на бъдещето?

С навлизането на ИИ се повдигна въпроса дали има нужда от учители в образованието. Но този въпрос не е нов и се е повдигал и при създаването на радиото и телевизията. Очевидно не са заместили учителите, а според мен и ИИ няма да успее. Защото работата на учителя е много повече от това да предава информация. Неговата роля е да напътства, да вдъхновява, да развълнува и да предизвиква учениците да искат да учат. И колкото повече време прекарва в това и по-малко в разсейващи задачи, толкова по-добро ще е образованието ни. Надявам се така да изглежда образованието в бъдещето и се радвам, че СмарТест помага да стане реалност.

Какво би казал на всеки, който чете това интервю и иска да стартира своя бизнес в дигитална среда?

Добре си се насочил. Смятам, че бизнес с дигитален продукт е най-добрият вариант, защото няма производство, а логистиката е безплатна със скоростта на светлината. Всичко това води до изключително ниска цена за потребителите.

Друг съвет – не чакай и започни още днес! С всеки изминал ден става по-трудно да пробиеш. Ако Google или Microsoft вече имаха възможностите, които предлагаме ние, то СмарТест нямаше да съществува. А сега като има и СмарТест, навлизането в този пазар ще е още по-трудно. Говори и разбери дали можеш да си полезен на потребителите, търси труднодостъпни знания, иновирай и добавяй стойност.

И какво пожелаваш за екипа на СмарТест за тази година?

Здраве и да продължава да се разраства!

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close