Веселин Георгиев: България е страхотно място за стартиране на бизнес

Веселин Георгиев: България е страхотно място за стартиране на бизнес

Как се случи така, че твоят път пое към ИТ индустрията и серийното дигитално предприемачество?

За ИТ кариерата бях наясно още на 13-14 годишна възраст, през далечната 96-97-ма година, когато открих компютрите, съвсем случайно в един компютърен клуб в родния ми град. Беше, като онези събития от филмите, които са, като „Дежавю“ и сякаш не се случват случайно. Като погледна назад и мога да видя доста ясно закачената на дърво рекламна брошурка за компютърен клуб, открит наблизо. С мой приятел, който по стечение на обстоятелствата през последната година ми стана бизнес партньор в един от проектите, но това е друга тема …, отидохме да видим, какви игри има и следващите 4-5 години всичко се въртеше около компютрите, игрите, интернет и бях напълно наясно, че искам да бъде, както професионален път, така и че искам да правя бизнес в тази посока.

За серийно дигитално предприемачество определено мисля, че ми е рано да говоря, за сега виждам себе си по-скоро, като „сериен бачкатор“, тъй като все още нямам достатъчно успешни неща зад гърба си, които да кажа, че са значими и разпознаваеми, но за сметка на това работя по 60-70 часа на седмица.
За разлика от общоприетото напоследък схващане, че предприемачите не трябва да имат образование, ами да се „хвърлят направо в дълбокото“, аз отделих наистина много време върху това, както и много време отделих, за да мога изградя солидни професионални знания и умения. Резултата беше докторска степен в сферата на информационните технологии и главни мениджърски позиции в корпоративния свят. Реален опит в предприемачеството имам от 2016-2017, когато започнах да тествам различни бизнес идеи. Дали образованието и опита ще бъдат полезни ще се радвам да анализирам след години отново! 🙂

Моля, разкажи за първите / някой от първите си проекти?

Първият проект, който реализирах и не беше за клиент по поръчка или в работа, беше в последния курс в университета. Сметнах, че искам да направя полезна дипломна работа, която да се ползва от общността в университета и направих уеб сайт на катедрата по информатика, като разработих цяла платформа за комуникация между студенти, модули за преподаватели за публикуване на материали и комуникация със студентите. Това беше през 2006-2007 година, като тогава нямаше Фейсбук или нещо подобно, а за моя изненада проекта беше приет доста позитивно и през следващите години се ползваше активно от студенти и някои преподаватели. Бях го замислил така, че при регистрация автоматично групираше студентите по потоци и групи и даваше може би най-лесния начин по това време за такъв тип комуникация.

След толкова години къде си сега?

Смятам, че съм в стартова точка! 🙂 Доста опит натрупах, но тъй като стартираме нови неща, реално чувствам, че съм в самото начало и правя нещата с много желание и ентусиазъм, уча се в движение и опитвам да прилагам опит от различни места за повишаване на ефективността и крайния резултат.

Любимите ти проекти – някой, за който искаш да ни разкажеш повече?

Не мога да кажа, че имам проекти, които не са ми любими! Определено, за да захвана някоя от идеите на рафта и да я приложа в бизнес тя доста трябва да ме мотивира и вълнува. Също така две от компаниите, които опитвам да развивам са за услуги в Tech и Web сферата, където реализираме идеи на клиенти и отново ги приемам със същия ентусиазъм.

Ще се радвам да споделя два от проектите, които може би са по-интересни и са по-различни, като реализация/бизнес модели. Единият е проект на приятели, които ме поканиха да се включа в разработката му и като миноритарен партньор, проекта се казва 15toGO (https://15togo.com) и е в туристическата индустрия, като таргетира аудитория, която обича да пътува. Платформата дава възможност за иновативен подход при избор на пътуване/почивка и добавена стойност по време и след самата почивка чрез социален елемент в комуникацията и предложенията за пътуване.

Другия проект, който от около година развиваме в България се казва Company Guru (https://company.guru/), платформата предоставя достъп до бизнес информация, която включва всички компании в България (над 1.5 млн.) с финансова и друга бизнес информация. Платформата акумулира данните от различни официални източници, обработва, подобрява и визуализира тази информация за потребителите. Направили сме голяма част от достъпът до тази информация да е напълно безплатен след регистрация, като искаме по този начин да дадем по-голяма прозрачност на бизнеса в България, а платените функции дават страхотен инструмент за планиране и разрастване бизнеса на клиентите ни, особено в сфери, като продажби, маркетинг, проучване на сектори и региони. Освен платформата предоставяме и услуги, като изготвяне на финансови анализи, проучване на пазари, а данни имаме за повечето от държавите от Балканския полуостров, както и за държави от Западна Европа.

Кои са най-големите предизвикателства, според теб пред хората в дигиталната индустрия в България?

Личния ми опит показва, че България е страхотно място за стартиране на бизнес, особено технологичен или в сферата на услугите, но едновременно с това е и много труден пазар за този бизнес. Нещо, което се чувства изключително силно е липсата на кадри или по-скоро не самата липса, а факта, че добрите специалисти работят свободно за чуждестранни компании или outsourcing компании, което води до изключително високо заплащане в този сектор, но пък това води и до изграждане на много знание в технологични сфери. Ако бизнесът е насочен само към Българския пазар, тогава определено би било страшно трудно да се направи устойчив и растящ. Предизвикателствата определено са в това, бизнесът, който се стартира да може да бъде скалируем и с възможност да излезе извън пределите на България.

Какво очакваш от идните няколко години – в каква посока ще се развият нещата?

Има хубави примери за проекти и компании от България, които постигат значими успехи на глобалната сцена, много се надявам това да става практика и дори да имаме и компания „Еднорог“ стартирала от България скоро. Това поне се надявам и вярвам, че може да стане, а като по-реалистично мога да прогнозирам, че IT специалистите ще стават още по-скъп ресурс, все повече млади предприемачи ще опитват късмета и уменията си в стартирането на продукти и като цяло за дигиталната индустрия по-скоро съм обнадежден. Показателно е и тенденцията много хора от различни сфери да се преквалифицират в IT насоченост, за което спомагат и множеството академии, както и лесната достъпност през онлайн обучителни платформи, лично за мен това е много положително, а до някъде успява и да покрие частично глада за кадри.

Самият ти какво си пожелаваш за 2020?

Здраве! Не обичам да си пожелавам сам неща, но бих се радвал да е една успешна и щастлива година!

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close