Иван Джеферов: Талантливите българи са посланици на успехите на ИТ сферата

Иван Джеферов: Талантливите българи са посланици на успехите на ИТ сферата

Иван Джеферов е ИТ предприемач и консултант, който работи с международни компании. Представител на предприемаческата общност на Пловдив, той отговори честно на въпроса какво привлича ИТ инвеститорите у нас и как се развива професионалната общност, защо е важно да има реформа в образованието.

Развитието на аутсорсинг сектора и на ИТ бизнеса се случва изключително по частен път. Талантливите българи по света и у нас са лични посланици на успехите на родната ИТ сфера„, казва той.

С какво се отличава българската професионална ИТ и онлайн общност?

Българската професионална ИТ общност расте, но се сблъсква с трудности да развива вътрешно, заради разпадащите се социални системи. Няма качествено образование, което да подготви кадри да станат част от тази общност. Например има образователни системи, в които те учат и насърчават на инициатива и на свободно изразяване на мнение, критичен анализ, а тук вдигаш ръка за разрешение да отидеш до тоалетната. Образованието не отговаря на нуждите на съвременния свят и по това се различава и подготовката на кадрите ни от тази в други развити държави.

През последните години СТЕМ дисциплините навлизат масово в училище. Това не дава ли резултат в новите попълнения?

Децата се учат на дигитални компетенции много от рано и за тях единствено дигиталният свят е интересен. Но те се се учат и на ценности от интернет, малко се говори за човешките ценности извън него. И така се губи връзката, която ги прави и по-успешни като хора и в дигиталния свят.

Защо България от една страна е отлична аутсорсинг дестинация, а от друга страна изостава по отношение на дигитализацията на публични и частни услуги, умения за работа в онлайн среда на хора в различни възрасти?

Развитието на аутсорсинг сектора и на ИТ бизнеса се случва изключително по частен път и с лични усилия, а не благодарение на местната среда и на държавната политика. Държавата се управлява от хора от друго поколение, за които дигитализацията не е толкова важна ценност и не желаят това да бъде ценност.

Как се „продава“ най-добре българската ИТ сфера?

Талантливите българи по света и у нас са посланици на успехите на родната ИТ сфера, а не държавата. Доста години сме се рекламирали като евтина аутсорсинг дестинация, но това скоро ще свърши, защото има и по-евтини дестинации. Ако нямаме нещо наше и ценно, ще бъдем изместени от други държави на картата на инвестициите.

Какво са най-важните качества за успех в сферата на високите технологии? Какво остава скрито като нужда за усъвършенстване, но е важно да се знае?

За успеха най-вече са важни човешки качества като постоянство, фокус, яснота на посоката, трудолюбие. Нужни са определен тип образование и специализация, които са стандарт. Необходимо е да можеш да виждаш света от различни перспективи и да забелязваш проблемите и решенията.

Кои са най-големите заблуди, свързани с професиите в твоята сфера? С какви предразсъдъци се сблъскваш?

Една от най-големите заблуди е, че като си се изучил нещо, вече си постигнал най-доброто. Реалността е, че работата тепърва започва, щом си влязъл в бурно развиваща се среда. В нашата индустрия на 10 години нещата се сменят кардинално, нещо тотално се променя, затова не можеш да стоиш на едно място.

Като предразсъдък бих казал, че някои си мислят, че при нас се печелят много пари без нищо. Едни хора по цял ден си цъкат на компютъра, без да правят нищо, и това им е животът. На другите им е трудно да си представят всички роли и отговорности в един ИТ екип, което е и причината да бъдат скъпо платени. Причината едно приложение или софтуер например автоматично работи без проблеми, е, че зад него стоят много хора с отговорности.

Кои са професиите на бъдещето и доколко сме готови за тях? Какво е нужно, за да успеем?

Професиите, при които се работи успешно с хора, ще останат. Това ще е нужно, дори и да се автоматизира всичко останало. При новите професии, за които не смея да мечтая какви ще са, ще са нужни качества и умения, които хората са развили изначално. Например, случвало ми се да мисля кой от тези, които познавам и владеят професии сега, може да свърши работата, която е възникнала. Така че трябва да развиваме разнообразни качества и някой ден съчетанието им ще отвори нов път, ще се появи нужда от точно тези умения.

Каква е твоята мечта за дигитална България? За ИТ и дигиталния бизнес?

Мечтая за повече солидарност – да се подкрепяме и да си помагаме, защото технологиите се усъвършенстваме, но и човешкото трябва да се подхранва. Ние сме малка общност в малка страна и, ако сме разединени, се губи тази идентичност, която ни обединява и отличава.

Нашият проект се нарича „Създателите – дигиталните оптимисти на България“. Ти дигитален оптимист ли си и защо?

В краткосрочен план не съм оптимист по отношение ролята на технологиите в живота ни. Но в дългосрочен, когато осъзнаем, че те са неутрални, ще се отървем от чувството, че сме техни „роби“ и ще живеем пълноценно, защото наистина те ще вършат полезни неща за нас.

Снимка: https://ikarpress.com/

––-

Създателите – дигиталните оптимисти на България имаме за задача да продължим Първите и да отдадем значимото с публичност и записване на историята на основните проекти от дигиталната индустрия на България, личности, истории, успехи. Събираме ги тук, в блога, както и в нашия подкаст.

Крайната ни цел е да съберем най-важното в книга. Работим активно по това.

Ако искате да помогнете – можете да се включите по много начини:

– кажете ни, ако според вас пропускаме и е нужно да включим и интервюираме значима личност, създател на важен дигитален проект, пишете тук с коментар или в нашия фб;

– можете да харесате фб страницата на Създателите и да ни последвате за подкаста в Spotify или Apple Podcast, да ни оцените и оставите коментар;

– можете да ни помогнете финансово с малки месечни дарения в Patreon или ако компанията ви има възможност – да станете спонсор на нашата книга.

Благодарим ви! Заедно сме в тази индустрия – творим и създаваме позитивна среда за дигиталния бизнес в България.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close