Елена Николова: Предприемачите търсят среда, която ги вдъхновява

Елена Николова: Предприемачите търсят среда, която ги вдъхновява

Елена Николова е предприемаЦка, която с усмивка и с ясни цели работи за развитието на националната предприемаческа среда и дигитална общност. Тази година тя направи кариерен завой, представи нов проект за насърчаване на бизнес инициативата сред жените, и мечтае за пътешествия и за тенис.

“По душа винаги ще бъда близо до предприемачеството, независимо дали съм начело на бизнес, ментор в програма или създаващ общност от ангели предприемачи. Възможността да стартираш бизнес следва да е равна за всички – независимо от пола. В момента много по-малко дами се посвещават на предприемачеството. Но с образователни инициативи и създаване на повече ролеви модели може да наклоним везната и да я уравновесим“, казва тя.

Ти си отдавна в предприемаческата среда на България. Какво се промени от началото на твоя път като маркетинг специалист и предприемач, активист? Усеща ли се влиянието на хибридната, дигиталната промяна от последните години и как?

Динамично е думата, с която бих обобщила развитието на предприемаческата ни екосистема. Особено в последно време има редица позитивни новини за съществено фондонабиране и придобивания на български стартъпи. Тласъкът от гледна точка на възможности за инвестиции (с Фонда на Фондовете например), също допринесе до създаване на повече възможности пред предприемачите.

А здравната и икономическа криза вследствие на Covid-19 раздвижи пластовете на много нива, раждайки нови големи играчи на българския и международен пазар (например e-bag.bg).

Много от организациите, които са активни участници в екосистемата, жънат успехи след дългогодишни битки (BESCO & стартъп визата). Образователните и преакселераторски програми успешно се трансформираха във виртуалната реалност.

Аз за само два месеца в CEO Angel club успях да организирам редица образователни събития за ангелско инвестиране и се запознах с вълнуващи стартъпи. На дневен ред е и проекта ни от Female Entrepreneurship Bulgaria , подкрепен от Българския фонд за жените – „Приключенията на София в предприемачеството“ (каня ви и на официалното откриване на 28 април), който промотира предприемачеството сред младите дами.

Най-вероятно забелязвам това, защото съм в балончето на единомислещи българи, но може би е време да спукаме балона и всички заедно да се опитаме да го направим ненужен.

Какви са важните условия за успех на един предприемач сега? Какво е важно да научи първо?

Предприемачеството е трънлив и дълъг път. Ако човек не поддържа правилната нагласа, успехът ще е трудно постижим. Като казвам правилна, имам предвид правилна за съответния предприемач. Аз бих посъветвала човек да си даде ясна сметка за мотивацията да стартира, както и как дефинира успеха изначално.

Умението да не се отказваш сред първото (или поредното) „не“ или първият провал също е от изключително значение. Да гледаш през призмата на дете, с любопитство към света и проблемите около теб, търсейки решения с твоя продукт/услуга, е основополагащо качество на предприамача. Ако съумееш да погледнеш на всичко случващо се около теб като ценен житейски урок, това само по себе си е успех.

И не на последно място, предприемачите си търсят среда – среда, която ще ги вдъхновява, ще им помага в трудни моменти и ще ги учи. Заобиколете се с такива хора – успехът не е гарантиран, но поне ще ви е по-забавно.

Наскоро ти направи завой в своя път на предприемач. Към какво се стремиш сега повече като активист и като човек, който работи за бизнес  общността?

Предприемачеството е начин на мислене, много повече от дефиницията да си собственик на бизнес. По душа винаги ще бъда близо до предприемачеството, независимо дали съм начело на бизнес, ментор в програма или създаващ общност от ангели предприемачи. Екосистемата е богата и най-важното е да намериш мястото, където можеш да допринасяш най-много, в зависимост от твоите качества и амбиции за развитие. Промяната е единствената константа в живота ни.

Променят ли се нагласите за правене на бизнес след Ковид ситуацията? Как предимно онлайн животът ни влияе като предприемачи?

Covid-19 промени цели сектори, фалира компании, други спаси, а трети превърна в супер успешен бизнес. Covid-19 e поредният урок, че застой в бизнеса и в света няма, ако не си адаптивен и не иновираш постоянно, си обречен на провал.

Разбирам сериозността на ситуацията, в която много хора останаха без работа, а лидери на организации си блъскат денонощно главата в търсене на отговори. Надявам се, че събитията ще се балансират съвсем скоро и след като се уталожи прахта, ще можем да видим възход и възможности, по-големи от тези преди кризата.

Специално от гледна точка на предприемачите – някои, в зависимост от техния бизнес модел, хибернираха, други бяха късметлии, че имат достатъчен паричен актив да преминат през кризата сравнително нетурболентно, някои бяха принудени да отворят нови пазарни ниши и да създават нови продукти, други търсеха финансови инжекции, за да останат на повърхността.

При всички случаи никой не остана безучастен, а напротив – беше проактивен, което и в основата на предприемаческия характер. Ако имаш предприемаческото мислене, всяка криза е и възможност. След някоя друга година ще разберем повече, кои са печелившите и губещите в играта.

Често говорим за жените в бизнеса, в технологичния свят. Защо, според теб, се налага да водим този разговор? Виждаш ли промяна и каква в ролята на жените в онлайн бизнес пространството?

Целта е да няма нужда от този разговор и такова разделение. Дотогава следва да правим точното обратното – да говорим за важните теми на деня и да въвличаме и по-широката аудитория в този разговор. Затова и медиите са важен партньор в мисията ни да задаваме тон за онези теми, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие на нашето общество.

Възможността да стартираш бизнес следва да е равна за всички – независимо от пола. В момента много по-малко дами създават бизнеси и се посвещават на предприемачеството. Причините са много и комплексни. Някои са чисто психологически – страх ме е от провал, до историко-социални– мястото ми е в кухнята. Но с образователни инициативи и създаване на повече ролеви модели може да наклоним везната и да я уравновесим. И като казвам образователни, имам предвид включващи всички ни – и мъже, и жени. Често самите ние попадаме в собствените си капани на предразсъдъци и стереотипи, дори без да го осъзнаваме. Хубаво е да включим по-активно антенките за тези сигнали.

Какво прави една предприемаЦка? Какво е нужно да научи, да се справи и успее?

Целта е да не трябва да правиш нещо, само защото си жена. За жалост сме малко далече от тази реалност.

Някои от историите, които бяха споделени в общността, е истории на дами, които разказват как трябва да си оправят прическата (от къдрава на изправена коса), да се обличат по-различно (например в черно), за да предизвикват уважение на отсрещната страна. Друга дама сподели как е получавала буквално заплахи от мъже конкуренти.

Жената често смята, че не заслужава да стои на масата с мъжете (синдрома на измамника), често омаловажава своите умения и знания, докато мъжете са тези, които дори да нямат пълната информация, ще бъдат по-уверени. Това е генерализация и може да звучи смешно на моменти, но това са релевантни проблеми. Аз бих казала, че дамите трябва да бъдат по-уверени в уменията си и по-смели в идеите си. Вярвам, че един екип е по-успешен, само ако има разнообразие.

Твоят блог е прекрасен микс от съдържание за книги, култура, тенис, пътувания, предприемачество, активизъм…Как го развиваш и към какво се стремиш с него?

Пиша, защото писането ми действа терапевтично. Когато поставиш мислите на белия лист, виждаш по-ясно картинката пред себе си. Често можеш да излезеш от собствената си глава, да погледнеш ситуацията отстрани и това да ти даде перспектива. Писането помага да структурираш аргументите си по-добре и генерално да общуваш по-разбрано.

Обичам да пиша за темите, които ме вдъхновяват – любовта ми към тениса, която ме разходи по целия свят, уроците от предприемачеството, които смятам, че са ценни и за други и т.н.

Но на този етап пиша за себе си. Някой беше казал, че писането е дар, защото чрез него успяваш да преживееш отново най-хубавите си моменти. Така е, а като ги запишеш, ги помниш и по-добре. Напоследък гледам на писането като възможност да осмисля провалите, като си дам равносметка за научените уроци. Общо взето има много храна за размисъл.

За какво мечтаеш?

Мечтая да обиколя света.

Нашата платформа се казва “ Създателите – дигиталните оптимисти на България“. Дигитален оптимист ли си и защо?

Оптимист съм, а отпред може да сложим всякакво прилагателно. Така животът е по-весел.

––-

Създателите – дигиталните оптимисти на България имаме за задача да продължим Първите и да отдадем значимото с публичност и записване на историята на основните проекти от дигиталната индустрия на България, личности, истории, успехи. Събираме ги тук, в блога, както и в нашия подкаст.

Крайната ни цел е да съберем най-важното в книга. Работим активно по това.

Ако искате да помогнете – можете да се включите по много начини:

– кажете ни, ако според вас пропускаме и е нужно да включим и интервюираме значима личност, създател на важен дигитален проект, пишете тук с коментар или в нашия фб;

– можете да харесате фб страницата на Създателите и да ни последвате за подкаста в Spotify или Apple Podcast, да ни оцените и оставите коментар;

– можете да ни помогнете финансово с малки месечни дарения в Patreon или ако компанията ви има възможност – да станете спонсор на нашата книга.

Благодарим ви! Заедно сме в тази индустрия – творим и създаваме позитивна среда за дигиталния бизнес в България.

Жюстин Томс

One thought on “Елена Николова: Предприемачите търсят среда, която ги вдъхновява

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close