Стилиян Ринков и Страхил Димитров за подкастите – професионално

Стилиян Ринков и Страхил Димитров за подкастите – професионално

Днес ви срещаме с двама млади и работливи хора от новото поколение дигитални професионалисти – Страхил Димитров и Стилиян Ринков. Те се грижат за аудио-техническите аспекти на подкаста ни Създателите – дигиталните оптимисти на България от неговото стартиране през януари 2019-та година насам.

За The Podcast Place и за професионалното развитие в дигиталната среда – прочетете в това мило интервю.

Какво ви привлече в digital?

Ние израснахме с дигиталната култура в България… Бяхме на 9, но с профили в една нова социална мрежа (Facebook) и за нас digital беше най-естествената медия. Тя помага на хора като нас в съдържанието, което създаваме, посланията, които отправяме, и мисията, която развиваме. Достигайки значителен брой хора, вярваме, че допринасяме към развитието на българската общност.

Как започнахте и как се развивате със своите дигитални умения и проекти до момента?

Стилиян: За мен началото беше интересът ми към дигиталните форми на изобразителното изкуство и музиката. Може би всичко започна с желанието ми да създавам магията на качественото дигитално съдържание, която до днес не спира да ме вълнува силно.

Страхил: Психологията и маркетингът ме потикнаха да застана от другата страна на уебсайта. Възможността да създавам уеб изживявания за хората ме вдъхновява всеки ден.

Работим по подкаста на Създателите с вас вече над две години. Какво се промени в подкаст средата в България през това време? Вие самите как се променихте?

Стилиян: Промени се всичко. Сега има много повече създатели, много повече слушатели. Цялата подкаст сцена се радва на нарастващ интерес. Надявам се, че се променяме единствено към по-добро, но определено тийнейджърското ни безгрижие се замени от професионални отговорности.

Страхил: През последните няколко години се радваме на възможността да наблюдаваме подкаст средата отвътре и откриваме, че българите търсят все повече и повече качествени подкасти на български език. С течение на времето ние ставаме все по-гъвкави в приспособяването ни в работния процес с различни творци, предприемачи, създатели… и се стараем да поддържаме добра динамика.

За кои бизнеси подкастите са най-подходящи?

Подкастите могат да бъдат полезен инструмент за всеки бизнес. Повече успех имат такива, които предлагат масов продукт или услуга на крайния потребител, като познават нуждите и желанията му.

Доколко техническата страна е важна? Свидетели сме на доста самоделни подкасти у нас.

Техническата страна е толкова важна, колкото е важно за създателя на подкаст посланието му да стига до повече хора. Има самоделни, но технически изправни подкасти, които ние подкрепяме.

С кои от подкастите, които записвате, се гордеете най-много?

Всеки един епизод е малък повод за може би не гордост, но щастие, че допринасяме към магията на дигиталните медии. „Създателите“ определено заема специално място в сърцата ни, както и най-новото ни попълнение „На една вълна“ – подкастът на Гьоте-институт България.

И за кои други дигитални проекти искате да споделите с аудиторията на Създателите?

В сърцето на The Podcast Place стои идеята за създаване на висококачествена медийна продукция по западен стандарт, като не губим излишно време на създателите на съдържание. Същата тази идея ни обедини преди години, когато започнахме съвместната си работа под шапката на RINKOFF. Там фокусът ни е създаването и прилагането на ефективни уеб и медийни решения за нашите партньори.

Какво си пожелавате?

Пожелаваме си подкастите ни да докосват повече души, да ги провокират към промяна и мисъл в положителна посока.

––-

Създателите – дигиталните оптимисти на България имаме за задача да продължим Първите и да отдадем значимото с публичност и записване на историята на основните проекти от дигиталната индустрия на България, личности, истории, успехи. Събираме ги тук, в блога, както и в нашия подкаст.

Крайната ни цел е да съберем най-важното в книга. Работим активно по това.

Ако искате да помогнете – можете да се включите по много начини:

– кажете ни, ако според вас пропускаме и е нужно да включим и интервюираме значима личност, създател на важен дигитален проект, пишете тук с коментар или в нашия фб;

– можете да харесате фб страницата на Създателите и да ни последвате за подкаста в Spotify или Apple Podcast, да ни оцените и оставите коментар;

– можете да ни помогнете финансово с малки месечни дарения в Patreon или ако компанията ви има възможност – да станете спонсор на нашата книга.

Благодарим ви! Заедно сме в тази индустрия – творим и създаваме позитивна среда за дигиталния бизнес в България.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close