Емилиян Енев за дигиталното предприемачество и практичните блокчейн приложения

Емилиян Енев за дигиталното предприемачество и практичните блокчейн приложения

Емилиян Енев е на 40 години, от Русе. Няма да сгрешим да го наречем бизнес лидер и успешен дигитален предприемач. През последните 10 години разработва софтуерни продукти, като от 2016 г. интересът му е концентриран върху децентрализирани технологии.

Съосновател на компанията ReCheck, която е един от пионерите в разработката на практични блокчейн приложения за сигурна и ефективна дигитализация на процеси. Основател на Сдружение Startup Factory с няколко съмишленици, с които активно допринасят за развитие на средата за стартиране на бизнес в Русе и насърчаване на ИТ общностите.

Емо, създател си и сред активните двигатели на дигиталната общност в Русе – разкажи съвсем накратко за нея.
Startup Factory е сдружение в обществена полза, което създадохме със съмишленици през 2015 г. в Русе. Това, което ни обединява, е готовността ни да подкрепяме хората, желаещи да развиват своите дигитални умения и да стартират свой собствен бизнес.

Още през 2015 година Startup Factory отвори първото споделено работно пространство извън София и екипът ни започна да организира различни събития. Съвместно с Русенски Университет осъществихме първите състезания по програмиране в града, т.нар. хакатони. В тях се включиха близо 100 участници – ученици, студенти и работещи. Същата година Startup Factory започна първите безплатни курсове по програмиране в Русе и организира множество уъркшопи, презентации и други събития.

Сред най-амбициозните проекти през следващите години беше националната серия от хакатони CODE4TECH – състезания по програмиране в големите градове на България: Шумен, Хасково, Велико Търново, Варна и други.

Разкажи за ReCheck – как възникна идеята, какво се случи, сега къде сте?
Стартирахме компанията ReCheck през 2016 година с Емил Стоянов – софтуерен инженер от Русе. По това време моят фокус беше върху управлението на Startup Factory и имах ограничени знания за децентрализирани технологии. Бях силно повлиян от Емил, който е запален по блокчейн и ми обясняваше с голям ентусиазъм потенциала на тази технология да донесе нови модели на правене на бизнес, управление на данни и организиране на отношенията. Решихме, че трябва да използваме задаващата се вълна и да разработим едни от първите продукти в България на базата на децентрализирани технологии.

През 2017 г. участвахме в програма акселератор в Нидерландия и регистрирахме компания в региона на Маастрихт. Стартирането на бизнес с юридическо лице в Западна Европа ни даде достъп до местната екосистема, пазар, ресурси и бизнес възможности. Дигиталните технологии се възприемат по-бавно и по-трудно в България и нямаше как да разчитаме на местните пазари.

През последните няколко години успяхме да изпълним над 15 блокчейн проекта и да разработим продукта ни My ReCheck, който позволява сертифициране, проверка, обмяна, проследяване и подписване на данни в блокчейн. Пакетирахме софтуерните си библиотеки и други инструменти като лесен за интеграция компонент, който да се използва от компании търсещи лесен, бърз и изгоден достъп до блокчейн функционалности. Благодарение на това стартирахме няколко технологични и бизнес партньорства.

Ако е нужно да дадеш три съвета към бизнеса, валидни за днешния ден, кои биха били?
Бъдете гъвкави (адаптивни), търпеливи и давайте повече, отколкото вашите клиенти и партньори очакват. Динамиката на съвременните бизнес процеси изисква търсене на нови подходи, приспособяване към нови технологични тенденции и бърза реакция.

Много е важно да се научим да забравяме някои неща и да научаваме и да прилагаме бързо други. Моят съвет е да не се търсят преки пътища към успеха, вместо това препоръчвам на предприемачите да се подготвят за маратон. Трябва много време и усилия за изграждане на бизнес, който носи голяма стойност. И всъщност големите успехи се дължат на системна подготовка, изграждане на умения и постоянно усъвършенстване.

Ти самият как учиш и къде следиш случващото се в технологиите? Кои книга, блог, подкаст, би препоръчал на феновете на Създателите?
Аз разчитама много на LinkedIn, Audible (приложение за аудио книги), блог платформата Medium и анализите на компании като Gartner. Бих препоръчал книгата “Monetizing Innovation” – отличен наръчник от практични съвети за бизнес развитие.

Много ми хареса и “Blitzscaling” от създателя на LinkedIn. Всеки ден отварям Dnevnik.bg. Задължително слушайте епизодите на Старт БГ Подкаст – има страхотни истории на основатели на български стартъпи.


Пожеланието ти към онлайн общността в България?
Бъдете здрави и се стремете към неща с вечна стойност.

––-

Създателите – дигиталните оптимисти на България имаме за задача да продължим Първите и да отдадем значимото с публичност и записване на историята на основните проекти от дигиталната индустрия на България, личности, истории, успехи. Събираме ги тук, в блога, както и в нашия подкаст.

Крайната ни цел е да съберем най-важното в книга. Работим активно по това.

Ако искате да помогнете – можете да се включите по много начини:

– кажете ни, ако според вас пропускаме и е нужно да включим и интервюираме значима личност, създател на важен дигитален проект, пишете тук с коментар или в нашия фб;

– можете да харесате фб страницата на Създателите и да ни последвате за подкаста в Spotify или Apple Podcast, да ни оцените и оставите коментар;

– можете да ни помогнете финансово с малки месечни дарения в Patreon или ако компанията ви има възможност – да станете спонсор на нашата книга.

Благодарим ви! Заедно сме в тази индустрия – творим и създаваме позитивна среда за дигиталния бизнес в България.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close