Мила от Природен – когато еколози, дизайнери, програмисти и юристи работят заедно

Мила от Природен – когато еколози, дизайнери, програмисти и юристи работят заедно

Днес ви срещаме с Мила, която е студентка и заедно с приятели е част от екипа, разработил приложението Природен – мобилно приложение за екипно почистване на замърсени места в България. За тяхната мотивация и повече за проекта – в това мило интервю с Мила.

Идеята

Разкажете ни как възникна идеята за приложението Природен?

Миналото лято бяхме в парк Въртопо с приятели. Там забелязахме една силно замърсена река и си дадохме сметка, че общината никога няма да се погрижи за такова изолирано място. По-късно станахме свидетели на още няколко такива случая – например покрай екопътеки, където също попадаме на замърсяване в момента, в който се отклоним от главния път.

Затова седнахме и помислихме защо се появяват тези замърсени места и какво можем да направим ние, така че да вземем нещата в свои ръце и да решим проблема. Стигнахме до извода, че на хората им е нужен инструмент за лесна и бърза самоорганизация. Защото сме по-силни, когато си помагаме едни на други.

Екипът

Кой е в екипа и самите вие с какво се занимавате?

Екипът на Природен се състои от 7 души – Павел Беляев, Мила Байлова, Катерина Великова, Ласкар Гаджев, Валентин Гецов, Илиян Ангелов и Кристофър Христов. Ние сме студенти в различни университети и изучаваме различни сфери. Някои от нас са еколози, дизайнери, програмисти и юристи. Много от уменията, нужни за разработката на Природен, сме ги придобили съвсем сами. Приятели сме от години. Заедно решихме да създадем нещо полезно за останалите.

Колко души вече използват приложението и каква е обратната връзка до момента?

Над 400 души използват приложението само една седмица след като беше първоначално пуснато за употреба. Обратната връзка е изключително положителна!

Преди лаунча на проекта, ние тествахме приложението с 15 души бета тестери, 100% от които казаха, че биха го препоръчали на свои приятели. Тази тенденция продължава и сега, като доказателството за това е светкавичната скорост, с която се появяват нови потребители. Радваме се на висока активност, огромен интерес от страна на други организации и множество идеи, предложения и препоръки.

Какви са следващите етапи в развитието на това мобилно приложение и тази идея?

Имаме големи планове за развитието на приложението – нови обекти на картата, още повече игровизирани елементи, нови видове мисии и много други полезни функционалности. А относно идеята, ние вярваме в силата на колективното съзнание. Важно е тази идея да достигне до колкото се може повече будни и добри хора и организации, за да може заедно да обединим своите усилия и да се погрижим за българската природа.

Пожеланието ви към всички, които ще прочетат това интервю

Не губете вяра в собствените си възможности. Не се поддавайте на безразличието – всички ние сме способни да диктуваме посоката, в която ще се развиваме. Ние сме достатъчно силни, за да се справим с предизвикателството на замърсяването и да запазим Родината си от него.

––-

Създателите – дигиталните оптимисти на България имаме за задача да продължим Първите и да отдадем значимото с публичност и записване на историята на основните проекти от дигиталната индустрия на България, личности, истории, успехи. Събираме ги тук, в блога, както и в нашия подкаст.

Крайната ни цел е да съберем най-важното в книга. Работим активно по това.

Ако искате да помогнете – можете да се включите по много начини:

– кажете ни, ако според вас пропускаме и е нужно да включим и интервюираме значима личност, създател на важен дигитален проект, пишете тук с коментар или в нашия фб;

– можете да харесате фб страницата на Създателите и да ни последвате за подкаста в Spotify или Apple Podcast, да ни оцените и оставите коментар;

– можете да ни помогнете финансово с малки месечни дарения в Patreon или да станете спонсор на нашата книга.

Благодарим ви! Заедно сме в тази индустрия – творим и създаваме позитивна среда за дигиталния бизнес в България.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close