Подкастът Честна дума и Людмил Арсов

Подкастът Честна дума и Людмил Арсов

Поредицата, в която представяме готини български подкасти днес продължава с Честна дума и интервю с неговия автор Людмил Арсов.

Кога и как дойде идеята за създаването на подкаста ти “Честна дума”?

Преди около 5 години сериозно се замислих за създаването на подкаст с идеята да мога говоря – сам и с други хора – по актуални въпроси от сферата на културата, политиката, историята, социални каузи, свобода на словото и въобще живота около нас. Забавих се, защото идеята не беше изцяло узряла, но преди около 2 години стартирах и единственото, за което съжалявам е, че не го направих по-рано.

Името – как го намисли и в подготовката за старта имаше ли някакви любопитни моменти?

Още при първоначалното обмисляне на идеята за подкаст “Честна дума” беше едно от имената, които най-много ми хареса. Исках бранда да разкрива намерението ми, без да има свръх-претенция от типа “Истината за…”, “Тайните….”, “Разкрития за…” и т.н. “Честна дума” е моят опит за честен поглед към събитията – не претендирам за най-правилния поглед, а се опитвам да чета, изследвам, говоря с хора и да кажа честно какво мисля.

Кога и как записваш епизодите? Как се подготвяш за всеки епизод?

Обикновено записвам в понеделник или вторник – предпочитам вечер, защото гласът ми е по-слегнал тогава. В повечето случаи записвам в акустично третирана стая (която наричам, студио, но съм сигурен, че не отговаря на стандартите за студио), но съм записвал епизоди и у дома, заобиколен с възглавници и одеяла около микрофона. Имам 1-2 епизода записани и на телефона в колата, докато ми се е налагало да чакам някъде. Подготовката за епизодите зависи от формата и съдържанието. Ако съм сам, обикновено си отбелязвам теми, които ми правят впечатление – често такива, които по една или друга причина не попадат в по-широкото отразяване на новините и събитията. Имам програма, в която събирам връзките към национални и международни източници, които смятам да засегна в епизода. След това, се стремя да намеря поне по още 2 източника за същия материал, който вече съм набелязал, за да имам по-добър контекст и разбиране, когато засягам темата. Винаги се стремя да обръщам внимание на начина, по който медиите рамкират темите, защото според мен голяма част от изкривяването на информацията идва по тази линия. Когато имам гост, почти не се готвя, защото винаги каня хора, с които ми е интересно да разговарям и имам какво да ги попитам. Това прави и епизодите с гости по-естествени, по-разговорни, а не интервюта. Всъщност, нямам интерес към интервюта, а към разговори.

Подкасти, които самият ти следиш и те вдъхновяват или служат за модел?

Тук ще бъде странно – не слушам прекалено много, защото искам да имам свободата да формирам мнения, без да съм повлиян от твърде много гледни точки. Като цяло, имам вътрешен компас за съдържанието – теми и идеи, които искам да засягам. Любимите ми подкасти в различните категории са:Разговори:- Joe Rogan ExperienceПолитически коментари:- Breaking Points with Kristal and Sagar – center- The Jimmy Dore Show – leaning left- The Tim Cast Show – leaning leftДруги:- The Catch and Kill Podcast with Ronan FarrowБългарски- ИПВ Подкаст – съдебната реформа в БългарияДавам си сметка, че въпреки, че съм със социално консервативни възгледи слушам повече съдържание, което е център-ляво, защото това ми дава важен контекст и ми помага да разбирам по-добре различни гледни точки от моята.

Имаш ли планове да монетизираш или да имаш спонсори, партньори?

На някакъв етап може и да се случи, но в момента съм фокусиран върху съдържанието и създаването на добри практики и утвърдена схема за създаване на съдържание и качествено обработване на звука, което правя сам. Предвид мащаба на българската аудитория и обемите на слушания, мисля, че монетизирането и партньорството са много повече въпрос на лични отношения и желание за подкрепа, отколкото на чиста бизнес изгода.

Кога разбираш, че един подкаст е успешен?Това е въпросът, нали?

Още когато започвах, реших, че “Честна дума” ще бъде подкаст за теми и въпроси, които считам за важни и които и другите трябва да открият, че са важни. В този смисъл, преценявам успеваемостта доста по-субективно – на база на прослушване, след като вече съм публикувал епизода. Личната ми оценка в повечето случаи се разминава с броя на прослушванията на епизодите. Давам си сметка, че понякога заглавието на епизода играе по-голяма роля, отколкото ми се иска и в това е предизвикателството в личен план – да не се поддавам на изкушението да поставям сензационни заглавия, които да подвеждат аудиторията. Идеалният вариант е добро съдържание и интересно заглавие, но в края на краищата успехът на епизода в моите очи е свързан с това, колко добре съм засегнал темата за въпросното време.

На хората, които сега планират да стартират свой подкаст какво би казал?

Направете план, запишете нещо черно на бяло като концепция и започвайте да експериментирате. Не чакайте. Както казах и преди, едно от най-големите ми съжаления е, че не започнах по-рано. Повечето смартфони могат да зипасват аудио с прилично качество. Има достатъчно безплатен софтуер, с който можете да запишете и обработите аудиото, така, че да е по-приятно за слушане. Попрочетете няколко ръководства за записване на епизод, направете си списък със стъпки, структурирайте съдържанието и записвайте, експериментирайте. Сигурен съм, че ще съжалявате много повече ако въобще не опитате.

Сайтът и подробностите за Честна дума са тук.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close