Весела Калъчева за Наградите на БАИТ

Весела Калъчева за Наградите на БАИТ

Весела Калъчeва е Изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/. Завършила е математическа гимназия, след което Факултета по комуникационна техника и технологии на Техническия университет, София. Магистър е по съобщителна и осигурителна техника и системи. Магистър е също по Управление на масовите комуникации от Нов български университет /НБУ/. Била е директор на Информационния отдел на НБУ, директор комуникации на БАИТ. Национален координатор е на три поредни кампании e-Skills for jobs /2012, 2014, 2015-2016 г./ на ЕК, като за кампанията през 2012 г. е отличена с наградата за особен принос на европейската ИТ асоциация DIGITALEUROPE за постигнати най-високи резултати сред общо 23 национални ИТ асоциации, участвали в проекта. Национален координатор е и на европейските проекти Watify за насърчаване на дигиталното предприемачество и Националния офис за технологичен трансфер. Член е на журито на президентските награди „Джон Атанасов“, „Академията за иновации“ и „Наградите на БАИТ“.

За коя година се провеждат наградите на БАИТ и каква е основната цел, която си поставяте с организацията на това събитие?
Това е 11-то издание на конкурса или както журналисти го нарекоха „Българските ИТ Оскари“. С този наш проект искаме да отличим всички компании, организации и личности с принос за развитието на информационните и комуникационни технологии през съответната година. Когато започвахме преди 11 г., бяхме в странна ситуация – и тогава нашата индустрия се развиваше много бързо, но някак си оставаше неразбрано значение й за икономиката на страната. На ИТ специалистите се гледаше като на необходими, но странни хора, които говорят на някакъв непонятен професионален жаргон. Искахме да поставим тези хора под светлината на прожекторите и да покажем, че компаниите, в които работят, се конкурират успешно на световния пазар. Да обърнем внимание, че информационните технологии са хоризонтален отрасъл, който е важен за развитието на всички останали сектори на икономиката, включително публичната администрация. Ако тези сектори искат да са конкурентоспособни, а държавната администрация да дава нужното ниво на публични услуги за гражданите и бизнеса, те следва да се дигитализират скоростно. Това следва да е приоритет в държавната политика, включително подготовката на ИТ кадри не само за нашата индустрия, но и за другите.
През тези 10 г. от съществуването на инициативата, сме разгледали над 890 кандидатури и проекти, връчили сме 202 награди, сред които сме отличили 77 ученици и студенти, 11 стартъпи, 41 компании, 18 журналисти, 17 проекти на публични администрации, 8 образователни институции, 13 личности със специален принос.

Какви са основните категории и кой е поканен да се включи? Кой номинира и кой може да бъде номиниран?
8 са основните категории, като за 7 от тях може директно да се кандидатства или кандидатите да бъдат номинирани, като номиниращите следва да подадат исканата информация за кандидатите, за да могат да бъдат оценени от журито. Това са следните категории:
Образователна награда
Младежка награда
Журналистически принос
Публична администрация
STARTUP Компания
Успешен български ИКТ продукт/услуга
Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика.
За категорията „Специален принос“ не се подават кандидатури. Присъжда се по решение на журито, чрез вътрешни номинации.


Обръщам внимание на следните две категории:

Успешен български ИКТ продукт/услуга – това е категория за компании – разработчици, регистрирани в България и представящи собствени разработки. Тук се насърчават българските ИКТ продукти и услуги;

Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика – това е категория за компаниите – клиенти, регистрирани в България, успешно внедрили ИКТ решения, които са нови за българския пазар.

Какви са хората, които стоят в основата, лидери са в ИТ индустрията в България?
В основата на проекта „Наградите на БАИТ“ стоят ИТ лидери от водещи компании, част от тях са и създателите на БАИТ. Това са хора с визия и мисия за развитието на българската ИКТ индустрия, изключително много допринесли през последните 26 г. Те са и членове на журито на наградите.

Най-интересните личности, проекти от последното издание на Конкурса?
В младежката награда – отличихме Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив с иновативния проект “АзБуки.ML. Много се радваме, че няколко месеца по-късно той беше удостоен и с грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, заедно с преподавателя си инж. Мария Василева.
В образователната награда – отличихме Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране. Няколко месеца по-късно той беше отличен с втора награда в конкурса „Дигитални новатори в образованието“ като помощник учител в ЧОУ „Томас Едисън“.
А в категория STARTUP бе отличена компанията Ondo – Smart Farming Solutions , предоставяща ИТ услуги и решения в земеделието. Няколко месеца по-късно Ondo Solutions привлече инвестиция от 1 млн. евро. Водещ инвеститор е фондът Eleven Ventures.
Изключително сме щастливи, че чрез Наградите на БАИТ откриваме и промоцираме таланти и успешни бизнес практики. За нас е чест!

Какво и къде още ще се случи и нашите читатели къде да следят за новостите и новините покрай Конкурса?
Кампанията за подаване на кандидатури започна на 01.11.2021 г.

Цялата информация за дати, критерии за оценка на кандидатурите, може да бъде намерена на сайта на Наградите, на сайта на БАИТ, както и по социалните ни канали във Facebook и LinkedIn. Регистрацията става чрез електронен формуляр и е безплатна.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close