Царски Пищови и изборите в България

Царски Пищови и изборите в България


Царски Пищови е образователен портал, който има за цел да информира младата аудитория за различни аспекти от българската политика по интересен, разбираем и достъпен начин. Част от темите, които проектът засяга са структура на държавно управление, права при гласуване, активни политически партии и местни политически фигури, гражданска отговорност, промени в законодателство и други актуални новини.
Къде да ги откриете:
Фейсбук – https://www.facebook.com/tsarski.pishtovi
Инстаграм – https://www.instagram.com/tsarski.pishtovi/

Как дойде идеята за Царски пищови?
Идеята за Царски Пищови преди броени дни навърши годинка. За пръв път идеята се прокрадна в една ноемврийска вечер, в която разгорещено дискутираме развитието на президентските избори в САЩ. Мисълта, че интересът ни към чуждестранната политика е по-голям от този към българската, ни подтикна да обмислим идеята за платформа, която лесно и ясно да представя политическите теми в България. Живеейки в чужбина, виждаме много примери на млади хора, които са запознати с актуалните партии, идеологии и лидери и са ангажирани към ситуацията в страната си. Това също ни накара да се замислим за приноса, който можем да дадем на обществото и на родината си.
Решихме на шега да създадем лесна и достъпна платформа и да разясняваме важни политически термини и новини по закачлив и разбираем начин, за да образоваме на първо място самите себе си. Оттам се появи и името “Царски Пищови”, понеже желанието ни беше съдържанието ни да е кратко, ясно и образователно като прочутите пищови в училище.

Какво ви мотивира да работите по този проект?
Мотивира ни на първо място примера, който даваме на нашите по-малки сестри, които тепърва ще взимат информирани решения относно своето бъдеще и това на страната ни. Огромен фактор в решението ни да продължаваме активно да развиваме проекта е обратната връзка, която получаваме от последователите си. Не сме и предполагали, че има толкова сериозна нужда от платформа, която да прави политиката достъпна и интересна за младите.”Благодаря ви за това, което правите” е съобщение, което често получаваме и, няма да лъжем, дълбоко ни трогва всеки път.
Безкрайно сме благодарни на всички, които през изминалата година ни подкрепяха, ангажираха се със сържанието ни, споделяха мнението си, идеите си и визията си за бъдещето на България.
Също така много ни мотивира да срещаме все повече хора и сходни проекти, които се вълнуват от политическата ситуация в страната. Мотивира ни да работим заедно и да чувстваме, че макар и понякога далеч едни от други, успяваме да се обединим около една обща идея. Освен полезна, енергията около целия проект е много зареждаща и вярваме, че ние, ангажираните млади граждани, сме на правилния път, борейки се за едно по-добро бъдеще в България.

Ще запазите ли профила и за в бъдеще?
Да, разбира се. Тематите за политика и гражданска активност не се изчерпват с изборите. Гражданската отговорност е ежедневие, начин на живот, който не се изразява единствено с пускането на бюлетина в урната. Надяваме се да имаме възможност в бъдеще да реализираме всичките си идеи и да утвърдим Царски Пищови като една истински полезна платформа.

Каква обратна връзка получихте при последните избори?
Разнообразна, но предимно позитивна. Радва ни, че получаваме все повече положителни съобщения от хора, които споделят, че благодарение на нас са успели да направят своя информиран избор и да намерят мотивация да гласуват – и в страната, и в чужбина. За нас е важно да получаваме и градивна критика, тъй като по този начин виждаме по-ясно къде има нужда от надграждане, кои теми са интересни на последователите ни и кои аспекти от политическия живот в България са още неясни. И в двата случая сме изключително благодарни на всички, които открито участват в дискусията между младите и дават възможност да се обмени информация и да се разгледат различни гледни точки.

Как се създава яко политическо съдържание за Инстаграм?
На първо място с атрактивен дизайн и добър рисърч. Инстаграм е платформа, която е интересна на екипа и предизвикателството да грабнем вниманието на някого, докато си рови в социалните мрежи, е доста вълнуващо. Правим подробно проучване на информацията, която искаме да предоставим на своята аудитория. Имаме щастието в екипа ни да участва графичен дизайнер, която се грижи съдържанието да е предоставено по възможно най-закачлив и достъпен начин.

А успяха ни някои български политици да се позиционират добре в Инстаграм през изминалите 3 избора у нас за 2021?
Социалните мрежи са силен инструмент за политиците, които искат да достигнат до младите. Тенденцията за позициониране в социалките не остана назад и за много от фракциите в България. Смятаме, че това ще се развива все повече за напред, тъй като в социалните мрежи присъства една важна част от гласоподавателите, а именно младата аудитория. Разбира се, прави впечатление, че някои политически фигури използват подобни канали предимно за негативна пропаганда и критика към опозицията, но всеки избира как и с каква цел да ползва социалните канали. Ние се стараем да сме позитивни.

Вие самите как успявахте да запазите неутралност, докато представяте
различните партии?
Признаваме си, понякога е трудно да сме максимално неутрални и да представим всяка една позиция и гледна точка на българската политика, особено щом се отнася до различни кандидати. Помага ни обратната връзка от аудиторията, до която често се допитваме за мнения по актуални новини и събития в страната. Освен това уважаме различните мнения и вярваме, че истината се ражда в дискусията. Нямаме намерение да превръщаме Царски Пищови в платформа, която обслужва конкретни политически интереси. Ние търсим диалог и всеки е добре дошъл да се включи. Личните ни политически убеждения нямат място в образователен портал.

Пожеланието ви за следващите избори?
Повече хора да са активни и ангажирани към своя граждански дълг и към промяната, която чакат от толкова години. Ако трябва да сме честни, ни натъжава да виждаме числата на избирателната активност през изминалите избори (<40%) и се надяваме тази тенденция и неефективна форма на “протест” да се променят. Трябва да се научим, че понякога пътят към нещо по-добро е процес, който е взаимен и отнема време. Да живеем в демократична държава и да даваме своя глас е сила и привилегия, която трябва да ценим и от която трябва да се възползваме, защото само така можем да определим, поне от части, бъдещето на България, на нашите семейства и приятeли. Гласувайте!

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close