257 PODCAST с Катя Василева и Кристина Крънчева

257 PODCAST с Катя Василева и Кристина Крънчева

Продължаваме поредицата интервюта със създатели на подкасти на български език с една много колоритна личност – Катя Василева с подкаста 257.

Как дойде идеята за подкаста „257“ и как се сработихте с Кристина?

В края на 2020 година, когато всичко вече беше под знака на пандемията и хората около мен трудно намираха за какво да се усмихват, дистанцията се оказа и на духовно, а не само физическо ниво. Тогава имахме един разговор с Кристина Крънчева за ценностите и какво се случва с нас в това предизвикателно за всички време. След него се затвърди още повече мнението на вечния оптимист в мен, че на предизвикателствата трябва да се гледа като на нови възможности. Помислих си, ето аз съм журналист в БНР  – медията с най-висока степен на обществено доверие (показва го проучване на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет за поредна година), а Кристина е експерт, на когото хората вярват и можем заедно да търсим и даваме отговорите, за да сме полезни на хората в личен и професионален план.

На фона на това светът около нас, в това число и източниците на информация, много скоростно ставаха все по-дигитални. Аз самата слушах вече много подкасти. И ми хрумна, че комбинацията между радио и подкаст може да бъде изключително подходяща за дискусия по теми, касаещи развитието ни, защото дава синергия между модерен канал и платформа с утвърден имидж.

Разказах на Кристина идеята. Тя каза „правим го“. Още от началото заложихме темите – всичко, което дава ключ за увереност и успех в личен и професионален план. Важно беше да  говорим не за това какво трябва на хората от високите позиции, а какво им липсва, тъй като имат поведенчески дефицити. Освен това знаем, че  най-актуалните лидерски качества са кураж, дързост, увереност, доверие, принадлежност, благодарност, които също са дефицитни в голяма степен. Започнахме да говорим за промяна в поведението, което ще спомогне за развитието, като специално акцентираме, че 7 секунди е времето за нашето първо впечатление пред останалите.

Оставаше да дадем и име на проекта. 257 PODCAST – 2 водещи, 5 минути, 7 секунди за първо впечатление”.

Работата по всеки епизод – от планирането, създаването – как подхождате и имате ли „тайни“ от кухнята? Как разпределяте задачите помежду си?

С Кристина сме железен екип. Допълваме се по изключителен начин – аз като радио журналист, тя като водещ международен консултант по бизнес, етикет, протокол и поведенчески коуч. Така си разпределяме задачите – всеки влага това, което може и прави добре.

В 257 PODCAST залагаме на споделения опит и личните примери, на желанието и стремежа да сме полезни на другите. Правим всичко от душа и сърце, както го чувстваме. Общото между мен и Кристина е, че сме от хората, които влагат цялата си енергия и горим в това, което правим. Смятаме, че само ако вярваш в това, което правиш, то се получава. Без да имаш очаквания, важното е да имаш цели. Така срещаш нови и нови съмишленици, както се случва и при нас с всеки нов ден и епизод.

И понеже залагаме на личния пример и опит, мога да кажа че за една година, в която правим 257 PODCAST и ние самите се променихме много. Не само разказахме, но и показахме какво е да бъдем уязвими, проявихме кураж, бяхме заедно на арената, не се срамувахме, разказахме и показахме нашата емоционална грамотност, бяхме много щастливи, и когато БДВО ни отличи PR Приз 2021 за проект на медия, което ни вдъхна още повече увереност, че това, което правим е полезно и променя.

За „тайните“ от кухнята ще споделя нещо, свързано с времетраенето на епизодите – 5 минути. В 257 PODCAST залагаме на кратката форма. В началото за много хора беше учудващо какво можем да кажем за толкова кратко време. Факт е, че за да подготвиш съдържание и да го вместиш в толкова малко наглед време, е необходимо много повече подготовка, отколкото да говориш за нещо половин – един час.

В този динамичен свят, в който сякаш пандемията ни забърза още повече, без дори да си даваме сметка за това – да умееш да управляваш времето си и да можеш да бъдеш кратък и съдържателен е важно.

Един ден Кристина, която също беше изненадана в началото защо държа да не се „разливаме“ във времето, ми каза: „Знаеш ли започнах да усещам величината  „време“ на физическо ниво и вече знам, че 5 минути са една цяла вечност. И могат да се кажат милион неща за 5 минути само.“

А знаете ли аз колко много неща научих от Кристина за една година – смятайте колко много време по 5 минути е това.

Как подбирате темите и колко напред планирате?

Подбираме темите на база обратната връзка от хората, които ни слушат. Те ни задават въпроси и ние им отговаряме. Следим интереса към епизодите. Откъде започва промяната, защо е важна емоционалната грамотност, каква е силата на уязвимостта, как да преизчислим емоциите си в наша полза, можем ли да управляваме срама, защо перфекционизмът е нездравословна амбиция, как провалът може да бъде стъпка към успеха, защо им е нужен кураж на днешните лидери – са само част от интригуващите епизоди от първата година на 257 PODCAST.

Към някои от темите се връщаме отново, за да дадем допълнителни детайли при интерес от страна на слушателите. Такъв е случаят с епизодите за срама, елементите на добрия стил, например. От последните епизоди се оказа, че особено полезни и слушани са тези за имейл етикета, както и този за онлайн срещи.

Обратната връзка от слушателите – как я получавате?

Още от замисъла си в началото на 2021 година 257 PODCAST е не просто проект в полза на хората, търсещи ключ за увереност и успех в личен и професионален план в предизвикателната пандемична реалност, а каузата, в която двете с Кристина вярваме, че може да променя. И това се случва. Много скоро след старта на  поредицата, тя доби популярност и получихме вдъхновяваща обратна връзка, както от бизнес средите, така и от хора, опитващи да се вгледат в себе си, да преосмислят мотивацията и търсят начини да добият куража да бъдат и отстояват себе си във всяка сфера, на всяка сцена. Официалният мейл, на който хората ни пишат е 257@bnr.bg

Изразяват мнение и задават въпроси и на лични съобщения, както и в социалните мрежи, в коментари под постовете с новите епизоди, пишат ни. Свързват се с нас и на ефирния телефон на Радио София. На всеки въпрос ние се стараем да дадем отговор и това е водещото при избора на теми.

Като професионалист от радиото какво е новото за теб при подкастите? И кои са основните предимства на подкаста?

Подкастите са още една възможност за предлагане и получаване на съдържание, което ни е интересно и полезно. Удобството и голямо предимство на подкастите е, че можеш да слушаш това, което ти е любопитно и важно в удобно време, докато вършиш и нещо друго – например караш колело или пък пътуваш към работното си място, готвиш или пък си изморен и просто искаш да слушаш нещо различно и мотивиращо. Друго предимство, че сам можеш да задаваш скоростта на слушане.

Не е нужно да имаш винаги добра картинка, за да разкажеш добра история, да дадеш ново знание, съвет или просто да кажеш нещо важно и да стигнеш до аудиторията, а тя да прави и нещо друго в забързаното си ежедневие.

Освен това начинът, по който използваме силата на гласа, интонацията влияят на хората на дълбоко подсъзнателно ниво и въздействат по начин, по който не може никоя друга медия. Това скъсява дистанцията, води към действие, взаимодействие и вземане на решение. И ето тук бих обърнала внимание на предимството да познаваш и владееш магията на радиото, за да си успешен подкастър.

Прави ми впечатление, че много хора, които искат да кажат нещо или смятат, че е страхотен тренд, започват да правят подкасти. Слагат една снимка и качват звука като видео в YouTube, защото според проучванията видео съдържанието привлича повече аудиторията. Нерядко попадам на потресаващи като качество на звука подкасти. Ще си позволя да споделя едно важно правило и в радиото, и в подкастите – не правете компромиси с качеството на звука, защото ако звучите като от банята, със сигурност няма да ви слушат дълго. Обърнете внимание на изказа, интонацията и куп други важни неща при правенето на подкасти. Както казват старите хора, всяко нещо си има чалъм.

С напредването на епизодите – как задържате интереса на слушателите? И какво планирате за тази година?

Когато правиш нещо за някой друг е много важно да си наясно с неговия образ, предпочитания и вкус. Само така може да си интересен за аудиторията. Същото е когато говориш и общуваш със слушателите – важно е да си представиш и да нарисуваш за себе си образа на човека, който те слуша, да знаеш кой е той и от какво има нужда. Защото аз може и да харесвам спагети, но не мога да предлагам задължително спагети на всеки. Или ако не обичам шоколад, не означава, че трябва да лиша останалите от него. Това, което правим с Кристина е за хората и трябва да сме им полезни с това, което можем и правим добре, но съобразявайки се с техния интерес.

От новия сезон всеки месец в 257 PODCAST каним специален гост, който споделя личен опит, преживявания, предизвикателства и решения, които го движат напред. Това може да е всеки, който има куража да сподели личната си вдъхновяваща, приземяваща, но и мотивираща история. Всеки може да опише своята на 257@bnr.bg и да бъде наш гост. Първият ни гост беше актьорът и телевизионен водещ Стефан Щерев, на когото хвърлихме ръкавицата в ефир в предаването „100 % будни“ и той тутакси прие предизвикателството. Гостът ни за март е режисьорката Иглика Трифонова. Имаме огромен списък вече от желания на слушателите кого да поканим и работим усърдно да отговорим на интереса и въпросите им. Така че, може би, през април ще имаме и повече от един гост в подкаста.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close