Подкаста Свободно падане и Лили Гелева

Подкаста Свободно падане и Лили Гелева

Поредицата ни интервюта с любими подкастъри за популярни подкасти продължава със среща с Лили Гелева от подкаста за щастието „Свободно падане„.

Как започна „Свободно падане“? И защо именно „подкаст за щастието“?

Мечтаех си за свой подкаст, откакто открих този формат за себе си. Само че освен, че си ме беше шубе да започна, удобно се оправдавах с липсата на време и отлагах. Докато не се оказах със свободно време в излишък заради пандемията и вече нямаше къде да се измъкна. Кандидатствах по програма Творчески инициативи на Национален фонд “Култура” и нарочно разписах не един, а четири епизода, за да съм сигурна, че няма да се откажа веднага. Имах нужда да бъда задължена по някакъв начин, за да направя тази крачка сама, а не в екип от хора, както бях свикнала по-рано. И продължих. Всяка сряда вече година и…три месеца.

А защо за щастието…защото ми е интересен този процес в човека, на търсене на баланс. Между какво ти се иска да бъде и какво усещаш, че се получава. Защото смея да кажа, че съм извървяла доста сериозен път към себе си. Живяла съм в изключителен дискомфорт в собствената си кожа и знам, че човек може да направи крачка отвъд тази представа за себе си и да си позволи да се чувства добре. И, разбира се, защото твърде много неща не са ми ясни и имам нужда да ги изричам на глас. Винаги съм си мечтала с нещата, които правя, да помагам на хората да се чувстват една идея по-добре, по-спокойни, по-споделени. “Свободно падане” се превърна точно в такава общност и расте с всеки изминал ден. А това ме изпълва с благодарност.

Снимка: Victoria Vivienne

Името на подкаста – как се роди?

След като скочих с парашут доста разсъждавах над това гранично усещане, докато летиш свободно в нищото. Някаква смесица между щастие и ужас. Много ми заприлича на усещането за самия живот. Та така.

Ако искаш – представи екипа, ако има хора, с които работиш по подкаста.

Моето куче Годо. Неговото мнение по темите се чува в 99% от епизодите. Това сме.  А по повод една година “Свободно падане” със страхотни хора започнахме работа по разширяването на подкаста. Сайта ми, който работим със Стойчо Чакъров и Анна Велева от CH studio. Невероятно мекичките суичъри на подкаста с ръчен принт от Марчела Апостолова от Foldyourmind. Чудните снимки, които направихме с Victoria Viviennе. Брат ми Михаил Минков, който е графичен дизайнер и е винаги до мен и търпи глупавите ми въпроси ала “как да изпиша текст в кръг”. 

Христо Петков, който е най-силната подкрепа във всичко. Моята майка, Мария Коровешова, която е винаги първият ми и най-важен слушател. Винаги със и без повод обичам да споменавам семейството и приятелите си. В странните времена, в които живеем няма по-голяма ценност от хората ни. 

Как планираш епизодите си? Как се подготвяш? 

То е една приятна вътрешна бдителност. Сякаш се оглеждам с фенерче всяка седмица и търся кое е нещото, което ме вълнува най-много. 

Подкаста наред с другите ти дигитални канали – как върви? Как се допълват? Къде ти самата се чувстваш най-уверена?

В подкаста си е много лично мое и на хората, които слушат пространство. Полагам огромни усилия да го защитавам да бъде такова. Вече година и нещо отбягвам с все сили реклами, тъй като не го усещам. През времето имам също чести предложения за представляване или разпространение в разни платформи, които поставят свои условия. А как да е свободно едно “Свободно падане” така? Другото място, в което се чувствам повече от приятно е инстаграм ( @lilygeleva), там в общи линии също гледам да си правя каквото си искам. Един чудесен хаос със свои закони, който съвместява здравословни рецепти, смешни видеа, музика, театър, пътувания, природосъобразен начин на живот “и бахур” (както се казваше в “Улицата” на Теди Москов). Та нещата се развиват, изключително много харесвам и ценя аудиторията си и в инстаграм и в подкаста- невероятно съзнателни и симпатични хора с чувство за хумор. Третата платформа, която сега тепърва се образува е моят сайт. А иначе според ежеседмичното класиране на стоте най-слушани от българи подкасти  “Свободно падане” за моя радост винаги е в челните места. 

Обратната връзка – как я получаваш и какво променя в епизодите тя?

Получавам я ежедневно. В инстаграм. По улиците. Усещането е велико да срещнеш непознат и да ти каже, че слуша. Веднага се получава сякаш се познавате доста. Също така всеки месец “Свободно падане” има епизод с въпроси и отговори, така че това е другата възможност да си размишляваме заедно с хората по теми и въпроси, които ни вълнуват в момента.

И как се популяризира един подкаст?

“Свободно падане” се популяризира от самите хора, които го слушат.

Ако някой сега ще започва – какви три съвета би дала?

Да започне. Да продължи. Да не слуша съвети.

Лили Гелева в Инстаграм е тук.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close