Ура за Дигитален Търновград!

Ура за Дигитален Търновград!

За идеята Дигитален Търновград и за всичко дигитално, което е в разцвет във Велико Търново си говорим с Александър Иванов (познат и като Даскала) от екипа на проекта.

Разкажете за идеята и историята зад Дигитален Търновград?

Идеята се появи през 2020, когато епидемиологичната криза допълнително ускори дигитализацията. Дистанционната работа се превърна от предимство, в необходимост. Винаги съм вярвал в потенциала на старата столица и тогава беше подходящ момент да го покажа. 

Основната ни цел е именно да развиваме региона, за да бъде той още по-привлекателно място за работа и живеене. Противно на масовото мнение за провинцията, тук има много амбициозни и будни хора с интерес към технологиите, иновациите и професиите на бъдещето. Заедно с тях градим и Дигитален Търновград. 

Вече проведохме 4 безплатни курса по основи на дигиталния маркетинг с повече от 250 желаещи да се запишат и 2 конференции, посветени на дигиталните комуникации с общо над 150 присъстващи. Единият от офисите на CreateX също е тук. Тези събития дадоха и възможност за стаж и постоянни работни позиции на десетки млади таланти. 

Кой е поканен на Вашите събития и кой реално идва?

Фокусът в началото беше върху най-младите и неопитните, защото искаме да им покажем, че не всичко се случва само в София. С всяко следващо събитие обаче, се убедихме, че съмишлениците ни са повече, отколкото си мислим. 

Пример са присъствалите на последния интензивен курс по основи на дигиталния маркетинг – повече от 50 души между 20 и 64 години, от над 10 сфери. В залата имаше студенти, управители на фирми, сервитьори, педагози и психолози, университетски преподаватели. 

Таргетираме основно Велико Търново, Габрово и региона, но всички дигитални ентусиасти с желание за нови знания, са добре дошли. 

Как премина последното събитие, през ноември 2022?

Интересно, различно и вълнуващо!

Интересно, защото този път започнахме с дискусия на тема „Утвърждаване на Велико Търново като дигитален и технологичен хъб“. В панела участваха големи имена от бизнеса като Иво Станчев от Melon, Любомир Филипов от FFW Agency, Милен Георгиев от Екстрапак ООД, Милен Ламбев от MentorMate и Юри Стойнов от Celtis.

Различно, защото в дискусията взе участие и заместник-кметът на Велико Търново – г-н Нейко Генчев. Неговото присъствие провокира въпроса за липсата на пълноценна комуникация между бизнеса и държавните институции. Обещахме си да предприемем конкретни стъпки за подобряване, като започнем с формиране на работна група и кръгла маса. 

И вълнуващо, защото четирима професионалисти от топ компании – Ангел Искрев, Петър Владимиров, Жюстин Томс и Иван Tride Иванов, дойдоха специално от Пловдив и София, за да споделят опита си с присъстващите. Напълно безвъзмездно. 

Доколко е важно да се работи с местната общност за да се развива бизнеса, културата, добрата конкурентна среда в града?

Ключово е. Връзката между образованието и бизнеса, изкуството, културата и науката, традициите и тенденциите, се случва точно по този начин. Чрез разнообразни проекти, които обединяват хора с общи интереси и ги стимулират да се развиват, като им дават конкретни възможности за това. 

Моля, представете екипа? 

Основен партньор в инициативата #ГрадимДигиталенТърновград до момента е Националния военен университет „Васил Левски“. Там проведохме и двете конференции, както и част от курсовете. Партньорската ни мрежа расте непрекъснато се радваме на подкрепа от частни и държавни образователни институции, медии, бизнеси и неправителствени организации. 

Спонсори на последното събитие бяха Фондация „Америка за България“, Екстрапак ЕООД и Пощенска банка. Благодарение на тях осигурихме безплатен достъп до конференцията.

Именно тези взаимоотношения свързват теорията с практиката, образованието с работата и опитните професионалисти с младите таланти.

Какво предстои?

Продължаваме да градим Дигитален Търновград. Тепърва предстоят събития, които да сплотяват и развиват дигиталната общност в старата столица, респективно и в цялата страна. Следете сайта на CreateX и социалните мрежи на Дигитално Дело за новости

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close