Християна Стоименова и Digital Art Culture

Християна Стоименова и Digital Art Culture

Дигиталното изкуство и презентирането на изкуството в дигиталното пространство, свързване на млади артисти, възможности за развитие за тях – това е амбициозната идея на Християна Стоименова, с която тя се хвърля в дигиталното пространство. Подробности за Digital Art Culture – в интервюто с нея 🙂

Как дойде идеята за дигитална платформа за артисти? И каква е нейната мисия днес?

Digital Art Culture – прерастна от идея за поредица за къси филми (Digital poetry), основани на поетични сценарии, от стихове на нови млади автори, до Инкубатор на идеи, проекти и платформа за свързване на аудио-визуални артисти (в различни категории, жанрове, услуги и обучения; социални каузи за деца и хора в риск и много други дигитални и перфомативни форми) – арт линкдин – така го наричаме помежду си, защото е киното, в арта трябва да се познаваме. Всяка година идват много нови поколения, нов свеж заряд от всички висши училища, заряд от емоции и знания и ако искаме да творим, първо трябва да се познаваме, след това трябва и да работим заедно на свободния, независим пазар, както е на Запад. И второ, всички, които завършват кино и тв, изкуства, трябва най-сетне да работят по специалността си. Да си артист, не е по-различно от „добре платените“ професии, от развитието на една старт-ъп компания. 

Един артист работи повече от 24/7, репетира за спектакъл 3 месеца, един филм се готви повече от 3 години, докато излезе на екран…а колко души има във финалните титри….???

За всеки има място под слънцето.

Иначе: идеята ми хрумна, както от необходимост, така и от опита, от многото години, в които съм работила в киното пред и зад камера, и през които телефонът ми не спираше да звъни, за да свързвам/ намирам различни екипи и да намирам точните хора за дадена позиция в един филм или сериал, например. Защо това да не се случва през легален, адекватен начин, на 1 клик разстояние?

Та през младите, през новите поколения, можем хем да създаваме иновации и да ги подкрепяме, хем да помагаме и на индустрията.

Мисия: култура чрез образование и свързаност, един своеобразен Артхъб, който да носи и натрупва културно наследство, да дава шанс и да подкрепя дебютанти в първите им стъпки.

Как изкуството и дигиталната среда взаимодействат?

В 21.век е необходимо да се адаптираме към технологии, към нови форми, да ги създаваме и развиваме, за да отговаряме на променящата се динамична бизнес среда. А дигиталната среда дава право на избор какъв род изкуство да си филтрира един потребител, отделно в аудио-визуалната сфера продукциите в дигиталните форми и медии/мрежи остават за поколения напред . Създава се дигитална памет, лесно откриваема и освен всичко с дигиталното си портфолио, канал или сайт, например, даден артист, кинематограф, режисьор, или друг творец, е най-лесно откриваем в световен мащаб. Дигиталното изкуство няма граници и от друга страна, дава шанс и за добра монетизация, при подходяща маркетингова стратегия.

За какви артисти е предназначена платформата?

За аудио-визуални свободни личности (без значение от жанр или професионална насоченост – оператори, режисьори, поети, графични дизайнери, монтажисти, актьори, журналисти и др.), със силен вътрешен център, които искат да дебютират първо в късите форми…а по-късно и в пълнометражните. Digital Art Culture има основна функция да свързва, развива и да работи като Артхъб, който създава екипи, намира проекти и така творят Заедност. При нас е пъстро.

Кои са следващите стъпки в развитието на платформата и на Християна?

1. Да си завърша докторантурата в Нов български университет.

2 . Да развия платформата Digital Art Culture и на втори рунд финансиране, за да си изпълня бизнес целите за 3 – години напред и платената версия и по-големи възможности да проработят, както трябва. Да излезем и на международния пазар.

3. Да продължавам да работя със съмишленици и да откривам изключително талантливи деца, студенти и младежи.

4. Да продължавам да правя качествени продукции и да работя за мечтаните роли в театъра и киното, за да си сверявам часовника постоянно …и още нещо, което си пожелавам лично ..и ще запазя за себе си, за да се сбъдне.

Какво си пожелаваш?

Вдъхновение, среща с нови млади талантливи хора и Digital Art Culture един ден да стане частен успешен venture фонд, който да подкрепя българските кино и аудио-визуални артисти.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close