Марио Мишев за проекта Българска история – стремим се да подобряваме организацията си, да оптимизираме процесите и да растем

Марио Мишев за проекта Българска история – стремим се да подобряваме организацията си, да оптимизираме процесите и да растем
Марио получава статуетка на награждаването в Сайт на годината 2020 - "Българска история" взе наградата за Специален принос в Конкурса.
Марио получава статуетка на награждаването в Сайт на годината 2020 – „Българска история“ взе наградата за Специален принос в Конкурса.

Разкажи ни за началото на „Българска история“, като начинание и като стъпки – сайта, следващите стъпки?

Създадохме „Българска история“ като ученици в 12-и клас. Начинанието не беше планирано, нямахме стратегия, нямахме дори реална представа защо го правим. Бяхме млади, енергични и искахме да вложим многото свободно време в нещо смислено.

Започнахме през 2012 г. с една FB страница, която по стечение на обстоятелствата днес е една от най-големите и разпознаваеми в „българския“ Facebook. 6 месеца по-късно направихме и сайта bulgarianhistory.org, който и до днес си остава една от големите образователни платформи у нас, със съдържание от над хиляда материала от различно естество – статии, студии, видеа, тестове, галерии и прочее.

За тези 8 години сдружението изживя метаморфози, за да се оформи в настоящия си облик. Днес разделяме дейността си условно в три направления – книгоиздателска, продуцентска и доброволческа. Последната включва и емблематичните за нашата дейност обиколки по училища и изнасяне на уроци по родолюбие. От 2013 г. насам посетихме над 150 населени места и се срещнахме с близо 10 000 ученици, на които представихме българската история по един малко по-интригуващ и модерен начин.

Хайде да разкажеш и за екипа – кои стартирахте, сега къде сте?

Стартът бе даден от мен, Иван Кънчев, Йордан Субев и още няколко съученици (Ина, Наталия и пр.), които помагаха в свободното време. Впоследствие останахме само аз и Иван, което е напълно нормално – дейността в началото не беше особено перспективна, имахме просто една страница в социалната мрежа, а в крайна сметка тепърва студентството ни започваше и трябваше да се ориентираме кариерно. Щастлив съм, че тогава с Ванката стиснахме зъби и продължихме „Българска история“, така че днес тя да е нашият единствен професионален ангажимент.

Към днешна дата екипът ни се състои от десетина души и почти толкова външни сътрудници (автори, редактори, коректори, художници). На практика в момента работим като всяко микропредприятие, стремим се да подобряваме организацията си, да оптимизираме процесите и да растем. До момента го правим успешно.

Какво ви мотивира в началото и какво – сега?

Различни неща. В началото бях мотивиран от факта, че вдъхвам смисъл на младежките си години, които за много хора си остават време, посветено единствено на купона. Купон имаше, но имаше и много работа. Работа, която днес ни се отплаща.

Днес вярвам, че всеки човек трябва да открие „своето нещо“. Смея да твърдя, че в работата си съм добър организатор, умея да насочвам енергията на колектива в градивна посока, да комуникирам добре с екипа си. И това е така, само защото открих моето нещо. Обичам това, което правя и съм щастлив, че „Българска история“ дава препитание на много хора.

Ти самият как учиш и къде следиш случващото се в технологиите? Кои книга, блог, подкаст, би препоръчал на феновете на Създателите?

Хващате ме в крачка. В момента чета една прекрасна книга – „Кратка история на иновациите“ от Мат Ридли. Препоръчвам я на всеки, който някога се е чудил какъв е пътят към откриването на някои от най-големите достижения на човечеството. Подсказвам – оказва се, че почти винаги съвършенството е в простотата.

Слушам българския подкаст „Говори интернетът“, а за новостите в сферата на социалните мрежи, тъй като работата ми е свързана с тях, чета https://www.socialmediatoday.com/

Пожеланието ти към онлайн общността в България?

Бъдете здрави!

––-

Създателите – дигиталните оптимисти на България имаме за задача да продължим Първите и да отдадем значимото с публичност и записване на историята на основните проекти от дигиталната индустрия на България, личности, истории, успехи. Събираме ги тук, в блога, както и в нашия подкаст.

Крайната ни цел е да съберем най-важното в книга. Работим активно по това.

Ако искате да помогнете – можете да се включите по много начини:

– кажете ни, ако според вас пропускаме и е нужно да включим и интервюираме значима личност, създател на важен дигитален проект, пишете тук с коментар или в нашия фб;

– можете да харесате фб страницата на Създателите и да ни последвате за подкаста в Spotify или Apple Podcast, да ни оцените и оставите коментар;

– можете да ни помогнете финансово с малки месечни дарения в Patreon или ако компанията ви има възможност – да станете спонсор на нашата книга.

Благодарим ви! Заедно сме в тази индустрия – творим и създаваме позитивна среда за дигиталния бизнес в България.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close