Непримиримите и Мирослав Филков

Непримиримите и Мирослав Филков

Поредицата, в която представяме създатели на подкасти, продължава с интервю с Мирослав Филков от Непримиримите – един от старите и утвърдени подкасти на български език.

Как статрирахте „Непримиримите“? Каква бе мотивацията Ви тогава и каква е сега?

С голямо желание, очаквания, лаптоп и 2 микрофона тип брошки, като след 5 епизода разбрах, че единия не работи. Мотивацията ми и тогава, и сега е да разкажа за добрите примери в България. Aз започнах да слушам подкасти, покрай Ланс Армстронг и Рич Рол. Те ми повлияха много положително и си казах, че щом това може да има такова въздействие върху мен, то със сигурност подобно съдържание ще вдъхне увереност и би провокирало слушателите да действат за мечтите си.

Мотивацията в момента, освен да се разкажат историите на непримиримите ни съграждани, е и да има по-практически епизоди с лесно приложими препоръки, които ще ни развият като личности. Има няколко записани такива, насочени към продуктивността, рутините ни през деня, привързаността към мобилните устройства. Идеята тук е чрез малки и на пръв поглед незначителни промени в ежедневието ни, да подпомогнат оптималното разпределение на времето и енергията ни.

Какво се промени през тези години?

Най-вече аз като човек. Запознанствата помогнаха да изградя нови приятелства, да обогатя средата си, да видя нови гледни точки, да премахна ограничаващи вярвания от себе си, да си променя перспективата към важни неща в живота.

Освен гореспомената промяна, с навлизането на нови идеи, промени се и подходът ми към воденето на разговора. Дълго време се придържах стриктно към въпросите, които си бях набелязал за всеки гост. Получих градивна критика, че изпускам важни моменти в споделеното от гостите и в момента се оставям и те да водят разговора. Не съм толкова праволинеен вече със задаването на въпроси.

Технически също се промениха няколко пъти нещата. По съвет на Георги Ненов смених първоначалната техника със същата като неговата – 2 брошки и телефон в моя случай. Това стана с известно забавяне, защото поръчах единичен микрофон, вместо два. Та имаше и преходен период, в който записвах с телефон и брошки. Вече записвам с миксер и по-качествени микрофони.

Как подбирате темите и гостите си?

В началото подбирах гости, на които аз се възхищавам и смятам за непримирими. В момента основно разчитам на препоръки на гостите. Разбирам за много достойни истории за разказване, за които не съм подозирал, че съществуват.

За темите в по-практическите епизоди се ръководя от това за какво все още не се говори достатъчно в българските подкасти, които аз слушам. Идеи за епизоди се раждат и от простички неща, които въвеждам в ежедневието си и оказват положително въздействие.Чуждестранните подкасти също служат за вдъхновение.

Общността около подкаста – как се гради? Какво Ви носи?

С проактивност, подкрепа, споделяне. Всички от общността, с които съм разговарял, са много приятелски настроени и винаги са готови да помогнат.

Запознанството ми с хора като Георги Ненов, Пепи, който вече ви е гостувал, Орлин Милчев – Атила, Христо Трошев, Георги Йорданов, Бетина Димитрова и Калоян Чолаков носи една полезна конкуренция. Всички те са автори на качествено съдържание, което постоянно подобряват. Това ме мотивира още повече и аз да се развивам.

Къде и как записвате? Има ли тънкости в това?

Когато записвах с телефон бях по-подвижен и съм записвал на различни места – вкъщи, в офиси, в заведения и навън сред природата. В момента разговорите ги провеждам изцяло в апартамента си.

За технически тънкости се старая да е тихо и без излишни движения. Насочил съм се повече към предразполагането на гостите, така че да се чувстват спокойни и отпуснати за разговора. Искам да остане и едно приятно изживяване за тях..

Ако искате да дадете три съвета на някой, който скоро ще стартира свой подкаст, какви биха били те?

На първо място да стартира! (Дори и да не се чувства готов. В течение на епизодите ще може да се доизпипат нещата, защото не можеш да планираш всичко. Появяват се и други предизвикателства, но едва тогава, когато си започнал.)  Да попита хора, които вече имат собствен подкаст. Спестява време и усилия, които ще му помогнат да ги пренасочи в проекта си. Трето – да бъде непримирим 🙂

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close