Вяра Стефчева – едно смело дигитално момиче

Вяра Стефчева – едно смело дигитално момиче

Как Вяра се озова в дигиталния бизнес?

След неуспех! Всъщност винаги съм искала да се занимавам с технологии, но представата ми за работа в технологичната сфера се ограничаваше до позиция в софтуерна фирма. Не успях да следвам програмиране в България, имах възможност за следване на позицията и в Москва, но и това не ми се получи. И добре че! 

Преглеждах специалностите в българските университети и се спрях на бакалавър “Връзки с обществеността” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, тъй като дисциплините в програмата бяха представени по най-интересен и актуален начин. Още в първи курс осъзнах, че за да разбера дали работата в сферата на комуникациите е моето призвание, трябва да започна да практикувам възможно най-скоро.

Обиколих медии, маркетинг и PR агенции, много неплатени стажове и проявявах постоянно инициатива за доброволчество в старъпи. Вероятно, защото основната ми мотивация не бяха парите, а знанието и развиването на умения. Открих, че всъщност дигиталният бизнес не е само програмиране – можеш да развиваш страхотни идеи онлайн и по много други начини!  И така, ето че днес съм горд съосновател на маркетинг агенция Zahara Consult! 🙂 

За мен дигиталният бизнес е истинска страст. Това е мястото, където мога да се изразя и да съчетая моята любов към технологиите със стратегическото мислене и креативността ми. 

Разкажи ни за първите си стъпки в дигиталното и как се чувстваш там днес?

Първите ми спомени са как родителите ми ме учат да чета чрез сричане на заглавието на първа страница от вестник “24 часа”. После как ме учат на буквите – но не само как се изписват с химикал, а и къде се намират на клавиатурата. И лека по лека започнах да прекарвам все повече време пред компютъра ни, който беше от първите – с Windows 95 и (почертавам – “и”) DOS. В основното училище се сдобих и с първия си по-модерен компютър с интернет и тук започна любопитството ми – как са направени тези уебсайтове? Направих си първи блог в dir.bg, дори с едни деца от интернет поддържахме общ блог за компютърни игри. Абе, шантава работа. Сега, като се върна назад, мисля, че пътят ми е бил предначертан още тогава и ясен “като бял ден”  хаха. 

Днес се чувствам невероятно привилегирована, защото всеки ден имам възможността да се потопя в необятния свят на технологиите и да помагам на хора в развитието на идеите им. Късметлийка съм, че имам възможността да деля едно време с изключителни иноватори, които движат технологичния прогрес с нечувана скорост. Изкуствен интелект, невротехнология – всичко това ме въодушевява. Ставам сутрин и нямам търпение да видя каква е най-новата технологична разработка!

Крипто, блокчейн – не е ли това една доста мъжка област?

В гимназията се бях записала на допълнителни курсове по математика при преподавателка с богат опит, на която разчитах да ме подготви за кандидатстудентски прием. Споделих ѝ, че посещавам курсовете ѝ, тъй като не ме бива в математиката, а толкова много искам да работя “онлайн”, че е просто задължително да стана програмист и да ме приемат в университета! Но този пуст приемен изпит по математика… Тогава тя ми каза нещо от сорта на: “По-добре си избери “женска” професия. Моят син е програмист, по цял ден седи пред компютъра, нямаш идея колко трудно е това. Ето, аз също съм добра с математиката, но съм учителка, избрала съм си “женска” професия.” 

След седмица-две спрях да я посещавам. И макар че “избягах с пълна газ” от нея, от подобни коментари в ежедневието никой не може да избяга, независимо мъж или жена. Периодично чувам вмятания и за пола, и за възрастта – но те основно идват от вътрешната неувереност и страхове на отсрещния.

Всички технологии ме вълнуват, включително блокчейн. Вероятно защото ми харесва идеята за свобода и достъпност за всеки, без ограничения. Когато някой се опитва да ограничи достъпа до отворени технологии, е ясно, че не разбира изконния им замисъл.

Кое е най-предизвикателното в дигиталните ти проекти?

Най-предизвикателното, но и вълнуващо, е да създадеш правилната комуникация и “език” между бизнеса и неговите клиенти. Предизвикателството възниква от разликата между това, как собственикът на бизнеса възприема полезността и смисъла на своя продукт или услуга, и начина, по който клиентите го възприемат. В маркетинга това е едно от основните предизвикателства и отговорности, и се радвам, че с колегите ни имаме възможността да се грижим за маркетинг кампаниите на някои от най-големите брандове по целия свят.

И кои са основните предимства и бонуси от това да правиш бизнес в дигитална среда?

Дигиталната среда позволява на бизнесите да достигнат до клиенти от цял ​​свят, без ограничения от местоположение. Това отваря врати за по-широк пазар и възможности за растеж. Рекламата и маркетинга са по-таргетирани, създават се дори общности обединени от идеи, които заживяват свой собствен живот!

Има ли място за жени в дигиталния бизнес? Има ли нещо, с което се справяме по-добре от мъжете? Има ли достатъчно равнопоставеност, според теб?

Все повече жени се ангажират и успяват в тази област, доказвайки своята компетентност и креативност. Мисля, че колкото по-скоро се отървем от ограничаващите възприятия за “женска” и “мъжка“ работа, толкова по-скоро ще дадем път на нови таланти и постижения в полза на обществото.

Според мен дамите често са по-организирани, дисциплинирани и по-добри в комуникацията, особено когато става въпрос за проявяване на емоционална интелигентност. Понякога забелязвам, че мъжете сякаш имат по-изразена самоувереност и смелост да поемат инициатива и да говорят с увереност за своите професионални качества, в сравнение с далеч по-квалифицирани жени. Винаги има какво да се подобри по отношение на равнопоставеността, но аз лично се гордея, че България е на една от топ позициите в ЕС по дял на жените ръководители в различни сфери. 

Какво би казала на момичета, които сега четат това интервю и може би се замислят да стартират нещо свое онлайн?

Ако не ви е страх от работа, действайте. Бъдете готови да учите и да се развивате постоянно. Дигиталният свят е динамичен и постоянно се променя, затова е важно да сте отворени към нови знания и умения. Използвайте ресурсите и образователните възможности, които са на разположение, за да напредвате. Излизайте от зоната на комфорт. И ако стигнете до даден предел или мисловна граница си задайте въпроса: “А какво ме спира? Защо не мога да продължа?”. Скоро ще забележите една интересна зависимост – няма реална пречка освен вътрешния страх от неизвестното.

Какво си пожелаваш?

Със сигурност си пожелавам повече добри примери в ежедневието ни и общество, което активно подкрепя разработването и приложението на технологиите в областта на здравеопазването. Мечтая си за свят, в което леченията са достъпни финансово за всеки, като същевременно се грижим за по-доброто качество на живот за всеки човек. Такова общество е едно, в което всяка индивидуална нужда се възприема с уважение и внимание и всеки има възможност да живее пълноценно и щастливо.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close