Вяра Стефчева за NFT и крипто проектите

Вяра Стефчева за NFT и крипто проектите
Вяра в работен режим „home office“

Вяра Стефчева е маркетинг мениджър в Zahara Consult – компания, която се занимава с бизнес развитие и маркетиране на крипто проекти и NFT проекти. Опитът ѝ включва работа и партньорства с различни компании от света на децентрализираните финанси. Наред с това се занимава и с Crypto Affiliate Management, където е в топ 5% света на top affiliate performers в Binance. В момента съвместно с екипа на Zahara Consult развива медийна група, която помага за популяризирането на инициативи в финтех сектора.

Как искаш да те представим?

Ако трябваше да се опиша с изречение, то щеше да е “Интернет ме създаде”. Дете на дигиталния свят съм, поради което и всичко свързано с високи технологии ме очарова. Мога с часове да слушам и да говоря за изкуствен интелект, машинно обучение, роботизирана автоматизация и блокчейн.

Макар че не мога да пиша код, силната ми страна е разказването на истории. Горя за маркетинг, пиар и медии – ако нещо трябва да се каже по запомнящ се начин, “на линия съм”. В момента съм Marketing Manager в Zahara Consult, компания, която се занимава с финтех медии и бизнес развитие на блокчейн компании от три континента. Това, което ме държи будна, е бъдещето на интернет – искам да бъдат активна част от създаването на Web 3.0.

Как преминава един твой работен ден?

Свободата за мен е много важна, затова и работата ми е дистанционна. Тази възможност ми позволява да пътувам и да се радвам на гъвкаво работно време. Обикновено денят ми е “хибриден” – започва с чаша кафе и наваксване с всичко, което съм изпуснала докато съм била офлайн. За мен е важно да бъда информирана за последните новини в IT сектора, за да бъда винаги “на гребена на вълната”. Целя се да предвиждам тенденции, за да се позиционираме на точното място преди всички останали.

За да започне денят ми добре, задължително се чувам със своите колеги – имам щастието да работя със страхотен екип, с който се допълваме разкошно, а понякога имам чувството и че комуникираме телепатично.

След като съм презаредила с положителна енергия, на пълни обороти продължавам деня със срещи с клиенти и оперативни задачи. Работата ми е много разнообразна и мога с увереност да кажа, че “ден с ден еднакъв няма”. Най-често създавам съдържание за финтех сектора, стратегии за дигитално позициониране, криейтив кампании и още. После излизам от мрежата и започвам своето офлайн приключение.

За хората, които са чували за NFT, но не се ориентират – как би обяснила накратко?

Можем да гледаме на NFT като на модерния и дигитален начин да колекционираме с помощта на “криптографски подпис”. Новите дигитални активи са революционни, тъй като запазват в себе си информацията за притежанието си с помощта на много надеждна, сигурна и прозрачна технология. Най-важното при уникалните токени са две неща – не са заменими и не ни е нужен специален експерт или оценител, който да “дешифрира” тайната на собствеността и произхода на предмета. Добавяме към това малко икономика и усещане за недостиг, и ето че вече имаме отговор на въпроса защо миналата година търговията с NFT нарасна с 21 000% и достигна над 17 милиарда долара.

Как NFT помага на творците и създателите и знаят ли хората с дигитални професии у нас достатъчно за тези възможности? Как виждаш развитието им в идните 5-10 години?

Вярвам, че бизнесът ще дава все повече примери за приложението на блокчейн технологията, както в живота на модерните творци и създатели, така и в този на хората с традиционни професии. Може би за много хора NFT и блокчейн звучат далечно, но всяка професия предстои да се дигитализира и видоизмени. За да бъдем актуални на новия “виртуален” работен режим е нужно да придобием нови технологични умения и знания.

Не е нужно да бъдем артисти, за да се интересуваме от NFT – дори утре да спре да се говори за токените, блокчейн ще продължи да ни помага да защитаваме дигиталните плодове на своя труд. Освен това, иновативните технологии ни дават възможност да разрешим вечния въпрос с авторското право на творенията ни. Всеки от нас ще има опцията да бъде възнаграден по-справедливо. Считам, че в следващите 5-10 години всеки от нас ще е дигитален създател и това, което създаваме и търгуваме ще бъде във вида на NFT – уникален по рода си запис в блокчейн. Дигитален оптимист съм! 🙂

Какво да направи като първи крачки някой, които сега иска да опита?

Създаването на NFT е най-популярният метод, с който всеки може да се докосне до блокчейн технологията до първо лице. В случай, че решите, че искате да “качите” своя първи файл на блокчейна и да излезете на плюс, ще са ви нужни няколко основни неща:

  • Достатъчно информираност по темата – от икономическа, технологична и артистична гледна точка;
  • Креативна концепция за колекцията и нужните технически и технологични средства за създаването ѝ;
  • Финансов план с ясна визия за разходите, които ви предстоят;
  • Добра маркетингова стратегия за разпространение и достигане до потенциални колекционери и фенове;
  • Силна общност, която да има интерес към проекта ви дори преди старта ви на NFT сцената.

Това, което правим с екипа в Zahara е да помогнем на артистите с маркетинга, създаването на общност и поддържането на интереса към проектите. Запомнете, че без общност, вие разполагате с поредния файл в морето от информация. Социалният елемент е всичко в този сектор, от него зависи стойността, цената и продажбите на NFT колекцията ви!

Три източника – книги, подкасти, които съветваш да прочетат любопитните по темата?

Моите три източника са:

  1. Oнлайн обученията на български, свързани със света на криптовалутите и NFT на Finance Academy. В партньорство с образователната организация имах възможност да проведем и безплатен уебинар на тема “Какво е NFT?”, който дава отговор на всички въпроси.

  2. Финтех медията Egorithms, която развиваме с екипа на Zahara Consult. Тук влизаме детайл и ще намерите много подробни наръчници, които показват създаването на NFT стъпка по стъпка, както и отговори на всички възможни въпроси за създаване, такси, платформи.

  3. Каналът в YouTube на Gary Vee – Вероятно най-популярният “NFT евангелист” в света, който винаги има интересни размисли за най-новите феномени в онлайн света.

Жюстин Томс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нагоре

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки. още информация

С изполването на този сайт се съгласявате с употребата на бисквитки.

Close